"Olimpiyat birliği Kore Yarımadası'nı nükleerden arındırmaz"

"Olimpiyat birliği Kore Yarımadası'nı nükleerden arındırmaz"

Avustralya Başbakanı Turnbull, Japon mevkidaşı Şinzo Abe ile görüştü- Turnbull: - "Güney ve Kore sporcularının 2018 Kış Olimpiyatları'nın açılışında tek bayrak altında yürümesi kararı, Kore Yarımadası'nı nükleerden arındırmaz"

TOKYO (AA) - Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Güney Kore ile Kuzey Kore arasında son dönemde kurulan diyaloğu memnuniyetle karşıladığını ancak iki ülke sporcularının 2018 Kış Olimpiyatları'nın açılışında tek bayrak altında yürümesi kararının, Kore Yarımadası'nı nükleerden arındırmayacağını belirtti.

Japonya'yı ziyaret eden Turnbull, mevkidaşı Şinzo Abe ile bölge güvenliği, ticaret ve diğer meselelerin ele alındığı bir görüşme yaptı.

Görüşmeden sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Turnbull, uzun süredir silahlanmasını arttırdığı bilinen Kuzey Kore konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Tarih, bize Kuzey Kore konusunda acı bir ders sunuyor." dedi.

Kuzey Kore'nin nükleer silah programlarına yönelik yaptırımlar ve baskının sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Turnbull, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programı ile Çin'in Pasifik'teki yayılmacı tutumunu sürürken Japonya ile savunma iş birliğini derinleştirdiklerini söyledi.

Güney Kore ile Kuzey Kore arasında son dönemde kurulan diyaloğu memnuniyetle karşıladığını dile getiren Turnbull, "Güney ve Kore sporcularının, PyeongChang'da düzenlenecek 2018 Kış Olimpiyatları'nın açılışında tek bayrak altında yürümesi kararı, Kore Yarımadası'nı nükleerden arındırmaz." dedi.

Abe ile Tokyo dışında askeri bir eğitim kampını da ziyaret eden Turnbull, bunun bir tarafta terörizm diğer tarafta gözü kara Kuzey Kore rejimi gibi bölgedeki büyük tehditleri hatırlatmayı amaçladığını kaydetti.

Turnbull, ülkesinin Japonya ile serbest ticaret ve açık piyasalar konusunda çalışmalar yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

Avustralya Başbakanı'nın Japonya ziyareti sırasında Ulusal Güvenlik Konseyinin özel oturumuna katılması ve iş dünyasının liderleriyle bir araya gelmesi planlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :