"Okyanuslar 'plastik çorba'ya dönüştürülmemeli"

"Okyanuslar 'plastik çorba'ya dönüştürülmemeli"

AMAN üyesi haber ajanslarının temsilcileri, 3. Çevre Gazetecileri Buluşmasında Akdeniz'de risk yaratan plastik kirliliğini masaya yatırdı- IUCN Akdeniz İş Birliği Merkezi Direktörü Antonia Troya:- "Okyanusları büyük ve kirli bir 'plastik çorba'ya dönüştür

BARSELONA (AA) - Akdeniz Haber Ajansları Birliğine (AMAN) üye ülkelerden katılımcıların yer aldığı Çevre Gazetecileri Buluşması'nın üçüncüsü İspanya'nın Barselona kentinde düzenlendi.

Anadolu Ajansının (AA) kurulmasına öncülük ettiği AMAN ile İspanya Haber Ajansının (EFE) iş birliğinde Akdeniz İçin Birlik (UfM) ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından UfM Merkezi'nde düzenlenen toplantılar 13-14 Kasım'da yapıldı.

"Akdeniz'deki Plastik Tehlikesi ve Enerji Geçişleri" başlığı altındaki oturumlarda, Akdeniz havzasındaki 20 ülkeden 50 gazeteci, bilim insanı, uzman ve STK temsilcisi; enerji geçişleri, döngüsel ekonomi ve plastik kirliliği ile mücadele konularını masaya yatırdı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan IUCN Akdeniz İş Birliği Merkezi Direktörü Antonio Troya, denizlerin ekonomik olarak çok önemli bir rol üstlendiğini belirterek Akdeniz'in zengin biyoçeşitliliği ve turizm değeriyle büyük önem taşıyan bir koruma bölgesi olduğunu aktardı. Troya, "Okyanusları büyük ve kirli bir 'plastik çorba'ya dönüştürmeye devam edemeyiz" dedi.

UfM Enerji ve İklim Eylemi Genel Sekreter Yardımcısı Jorge Borrege ise Akdeniz'in iklim değişikliği ve çevrenin bozulması konusunda dünyanın en hassas bölgelerinden biri olduğunu dile getirdi. Borrege, bölgedeki ülkelerin bu hassasiyete yönelik ortak girişimlerinin Akdeniz İçin Birlik oluşumu çatısı altında yürütülebileceğini belirtti.

- Tüketicilere "sorumluluk" uyarısı

"Politika Üretenler, Tüketiciler ve Plastik Endüstrisi" oturumunda konuşan Tüketici Dernekleri Federasyonu Temsilcisi Muammer Berge, plastik kullanımı konusunda sürekli uyarılarda bulunduklarını anlattı. Her bir tüketicinin çevre konusunda sorumluluklarını yerine getirmesinin önemine değinen Berge, "Sigara izmaritleri, plastik ambalajlar, plastik oyuncaklar özellikle denizlerde ve kıyılarda kirlilik yaratmayacak şekilde bertaraf edilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Berge, tüketicilerin, plastik içeren maddelerin geri dönüşümü konusunda yerel yönetimlerle iş birliği yapması gerektiğini vurgulayarak bununla ilgili önerilerin yetkilileri ulaştırılmasının büyük fayda sağlayacağını kaydetti.

- Akdeniz'e en fazla plastik atık bırakan ülkeler

Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından hazırlanan rapora göre, Akdeniz'deki plastik kullanımı, yetersiz atık yönetimi ve yoğun kitle turizmi nedeni ile ciddi risk yaratıyor. Akdeniz'deki atıkların yüzde 95'ini plastik maddeler, bu maddelerin yüzde 65'ini ise denize bırakılan misinalar oluşturuyor. Misinalar, doğada çözünmeden 600 yıl boyunca kalabiliyor.

Denizdeki canlılar tarafından yutularak sindirilen ve besin zinciri içinde insanlara ulaşan plastik, ciddi sağlık riski oluşturuyor.

Rapora göre, Akdeniz'e Türkiye'den 144 ton, İspanya'dan 126 ton, İtalya'dan 90 ton, Mısır'dan 77 ton ve Fransa'dan 66 ton günlük plastik atık bırakılıyor.

Akdeniz kıyılarını ziyaret eden turistler ise atıkların her yıl yüzde 40 artmasına neden oluyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :