Salih Sedat Ersöz

Salih Sedat Ersöz

Okul Servisleri çocuklarımızı mağdur ediyor

Bugünkü yazım, gündemin yoğun konularından uzak ama velileri ve öğrencileri yakından ilgilendiren önemli bir konu hakkında olacak.

Okullar açıldı. 2015 -2016 eğitim öğretim yılı başladı. Bütün öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hayırlı olsun İnşallah…

Bu yıl dershanelerin kapatılması ile özel okul sayısındaki artışla birlikte servis ihtiyacı da hat safhaya ulaştı ve büyük bir sıkıntı başladı.

Tahditli plaka uygulaması ile servislerin birden fazla okula taşıma yapmaları, çocuklarımızı mağdur ederken velileri de büyük endişeye sürüklüyor. Şöyle ki;

Konya’daki bu uygulama ile sınırlı sayıda araca servis yapma hakkı veriliyor.

Sınırlı sayıdaki araç, yüksek bedeller ödeyerek aldığı plakanın masrafını çıkarmak ve de kâr elde etmek için 3 okula servis yapmak zorunda kalıyor. O zaman ne oluyor?

Hem derse girme saatinden 45 – 50 dakika hatta 1 saat önce çocuklarımız okula bırakılacak şekilde erkenden evlerinden alınıyor, hem de yolda trafik kuralları ve hız sınırı alt üst oluyor. 

Niye? Çünkü bir araç, bir okulun öğrencilerinin servisini tamamlayıp bir başka okulun servisini, onu da tamamlayıp üçüncü okulun servisini yapacak da onun için…

İkinci ve üçüncü okula yetişmek için de, mesela 08.00 de derse başlayacak olan bir okulun öğrencileri, 06.20 - 06.30 arasında evlerinden alınıyor. Çocuklar sabah namazlarını okulda kılacak şekilde götürülüp okula bırakılıyor. Tabi hız kuralları falan hak getire…

Evimin yakınındaki, 07.40 da derse başlayan okula, 07.00 da getirilip bırakılan çocukları görüyorum. Bu durum evlatlarımız için bir zulüm değil midir?

Ayrıca hız kuralları dikkate alınmadığı için, çocuklarımızın can güvenlikleri de tehlikeye giriyor.

***   ***   ***

4 Ekim Pazar günü Kanal 42 TV’deki HASBİHAL programımda konuğum, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy idi.

Hocamızla eğitim öğretim konusunda yaptığımız hasbihal esnasında servis konusu da gündeme geldi.

Milli Eğitim Müdürü Sayın Gürsoy’da konuyu aynen yukarıda yazdığım şekilde teyit etti ve şunları vurguladı:

“Tahditli plaka uygulaması sağlıklı değil. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımızın yönetmeliği var. 12 yaşın altında olan ve servis yapma şartlarını yerine getiren tüm servis araçları bu taşımayı yapabilir. Bunu birçok ilimiz uyguluyor ancak Konya’da böyle bir problemle karşı karşıya kaldık.

Servis araç sayısı yeteri kadar arttırılırsa hem maliyetler düşer, hem de bu sıkıntılar ortadan kalkar. Bu sıkıntının acilen giderilmesini arzu ediyoruz. Aksi halde olacak kazalardan hepimiz sorumlu oluruz. Tahditli plaka uygulamasını yapan sorumluların vicdanen sorumlu olacağını da ifade etmek istiyorum.”

Ayrıca görüştüğüm bazı okul yöneticileri, servis yetkisinin okullara verilmesi halinde bu problemin kökten çözüleceğini vurguladılar.

Allah korusun, herhangi bir kaza yaşanmadan bu sıkıntının bir an önce giderilmesini arzu ediyor ve Büyükşehir Belediyemizden bu konuda olumlu adımlar bekliyoruz.

Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.

NOT: HASBİHAL programımda bu haftaki konuğum Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü MUSTAFA ÇIPAN olacak İnşallah… 11 Ekim Pazar günü saat 12:00'de Kanal 42 ekranlarına davetlisiniz.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar