Okul masrafları düşündürüyor

Okul masrafları düşündürüyor

Okul alışveriş telaşı yaşayan veliler için derlediğimiz haberde normal bir ortaokul öğrencisine yapılan tüm masrafların 500 lirayı geçtiği ortaya çıktı.

Okul alışveriş telaşı yaşayan veliler için derlediğimiz haberde normal bir ortaokul öğrencisine yapılan tüm masrafların 500 lirayı geçtiği ortaya çıktı. Okul dönemi boyunca servis ücreti ve diğer masraflar da eklendiğinde velilerin cebinden her ay en az 180 lira çıkıyor. 2017 – 2018 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlamasıyla öğrenciler ve velileri okul alışverişi telaşı sardı. Ayakkabıdan deftere, kıyafetten okul çantasına kadar olan masraflar velilerin cebini bir hayli yakıyor. Normal bir ortaokul öğrencisi için yapılan tüm masraflar 500 lirayı geçiyor.

okul-masraflari-cikilmaz-hal-aldi---(1).jpg

EN ÇOK MASRAF, AYAKKABI VE ÇANTADA

Okul çocukları için vazgeçilmez olan ayakkabı ve çanta, velilerin cebini en çok yakanlar listesinde birinci sırada geliyor. 50 lira ile 200 lira arasında olan ayakkabı ise öğrenciler için vazgeçilmezler arasında yer alıyor.  Okul çantalarının fiyatları ise, 40 ile 250 lira asında ücretlendiriliyor. Tarihi Bedesten Çarşısında ayakkabı ve çanta esnafı Mehmet Cevizci, ayakkabı ve çanta fiyatlarının uygun olduğunu fakat velileri en çok zora sokan malzemeler olduğunu söyledi.  Her insanın bütçesine göre ayakkabı ve çantanın bulunduğunu dile getiren Cevizci, malların kalitesine göre de fiyatının arttığını ifade etti.

OKUL KIYAFETİ OLMAZSA OLMAZLAR ARASINDA

Bazı okullarda sivil kıyafet uygulaması yapılırken bazı okullarda ise okul tarafından alının kararında belirlenen kıyafetler giyiliyor. İlkokullar için belirlenen kıyafetlerin her biri  30 liradan başlarken ortaokul ve lise öğrencilerinin kıyafetleri 50 liradan başlıyor. Bu kıyafetler ise pantolon, kazak, tişört, kaban, hırka, başta gelenler arasında yer alıyor.

KIRTASİYE GİTMEYEN AİLE YOK

Okula giden her çocuğa gerekli olan kırtasiye malzemeleri ise listesi ise en uzun araç gereç listesi olarak biliniyor. Defterden cetvele, kalemden  etikete kadar onlarca malzemenin yer aldığı kırtasiye alışverişi ise velilerin en çok korktuğu listenin başında geliyor. Tosunlar Kitap Kırtasiye sahibi Adil Tosun, bir öğrencinin normal bir kırtasiye giderinin 200 lira olduğunu söyledi. Kırtasiye malzemelerinin güvenilir ve kaliteli olması gerektiğini de söyleyen Tosun, ucuz malzemelerin çocukların gelişimine etki edeceğine dikkat çekti.

SERVİS MASRAFLARI CEP YAKIYOR

Okul servisleri ve diğer masraflar da eklendiğinde liste bir hayli kabarıyor. Okul servisleri için veliler yıllık, 0-3 kilometrelik mesafe için yıllık bin 275 lira, 0-6 kilometre için bin 350 lira, 0-12 kilometre için bin 400 lira ve 0-20 kilometre için de bin 500 lira ücret ödemeleri gerekiyor. Servis ücretlerinin yanında öğrencilerin günlük harcamaları da eklendiğinde bu sayı aylık 180 liraya ulaşıyor. Servet R. Çolak – Memleket