Öktem, KGTÜ’nün geleceğini anlattı

Öktem, KGTÜ’nün geleceğini anlattı

TUSKAD’ın düzenlediği programa konuk olan KGTÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, “ Bilgiyi üretime dönüştürerek 20 yılda dünyanın ilk 100 üniversitesi olmayı planlıyoruz” dedi.

Toplumsal Uzlaşı ve Sosyal Kalkınma Derneği (TUSKAD)Tecrübe Paylaşım Toplantıları’nda bu haftaki konuğu, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem oldu. TUSKAD’ın düzenlediği gündeme ilişkin konularda ve pek çok alanda yapılan davetlilerin tecrübe paylaşım programlarında şehrin önde gelen isimleri ağırlanmaya devam ediyor. Özellikle başarılı iş ve siyaset dünyasından davetlilerin katıldığı programa Prof. Öktem katılarak, bu yıl ilk öğrencilerine eğitim vermeye başlayan KGTÜ’nin bugüne gelişini ve geleceğe dair programlarını anlattı. Öktem, Pankobirlik yapısından bahsederek çiftçinin Şeker fabrikasının sahibi olduğu söyledi. Konya Şeker’in Türkiye’nin 37 büyük şirket olduğunu aktaran Öktem, “Konya Şeker, Anadolu Birlik Holding’i kurarak bünyesinde bir çok kuruluşu barındırıyor. Konya Şeker bünyesinde kurulan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye alanında ilk üniversite olmayı hedefliyor. 2009 yılından bu yana üniversite kurmayı planlıyorduk. Kurucu başkanımız sayın Recep Konuk’un katkılarıyla bilgi üretime dönüştüren bir üniversiteyi Haziran ayında kurmuş olduk.

“BİLGİYİ ÜRÜNE ÇEVİRİYORUZ”

Üniversitenin geleceğe dair planlarını anlatan Öktem, “üniversitenin kurulmasındaki en büyük amaç, bilgiye dayalı bir ekonomi konsepti çerçevesinde ülkemizi uluslararası rekabet edebilecek sevilere taşımaktır. Yüksek katma değerli ürünler üreterek tarım ülkesi Türkiye’de kaliteli ürünler üretmek istiyoruz. kurduğumuz üniversitemiz alanında Türkiye’de birinci olmasını ve dünyada ilk 100 üniversite olmayı hedefledik. Araştırmalarımız ve verilen eğitim bu alanda oluşuyor. Biz Ar-Ge agırlıklı bir ihtisas üniversitesi olmayı hedefledik. Bilgiyi ürüne çeviriyoruz. Katma değerleri yüksek ürünler ürüterek Türkiye’de ilk üniversite olma yolundayız. Gıda ve tarım alanında biyoteknoloji uyguluyoruz. Bölgesel kalkınma alanında da rol model üstlendik” dedi.

“2041’DE DÜNYADA İLK 100’E GİRMEYİ AMAÇLIYORUZ”

Dünyadaki en iyi üniversiteler hakkında bilgi veren Öktem, bu üniversitelerin cirolarının hesaplanması mezunlarının kurdukları şirketlerin gelirlerine göre yapıldığı aktardı. Dünyanın en iyi üniversitelerini dünyadaki en başarılı öğrencileri bünyesinde barındırdığını ifade eden Öktem, KGTÜ’ye giren öğrencilerin de başarılı öğrenciler olduğunu söyledi. Öktem, 2041 yılında gelindiğinde alanında dünyadaki en iyi üniversiteler içerisinde ilk 100’e girmeyi hedeflemeyi düşündüklerin dile getirdi. Öktem, “Bizim temel mantığımız özel bir ekip oluşturarak alanlarında en iyi uzmanları çıkarmak. Önümüzdeki yıllarda en fazla öğrenci sayımız 7 – 8 bin olmasını planlıyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için temel fakülteler kuruyoruz ve öğrenciler iki yıl okuduktan sonra alanlarını seçerek uzmanlaşmaya başlıyor. Biz bu yapıyı dünyanın en başarılı üniversitelerini model olarak aldık ve başarılı bir uygulamayla sürdürüyoruz” diye konuştu.

“SEVDİĞİ MESLEĞİ SEÇME İMKANI VERİYORUZ”

Üniversitenin eğitimi ilişkin bilgiler veren Öktem, 2+2 sistemiyle öğrenci yetiştirdiklerini söyledi. Öktem, “ ‘T’ şeklinde bir eğitim modeli uygulayarak uzmanlaşmayı sağlıyoruz. İlk iki sene tüm öğrenciler aynı dersleri alarak son 2 sene hangi bölüme gideceklerini seçme şansları oluyor. Bunu Türkiye’de uygulayan 3’üncü üniversiteyiz. Eğitim dilimizin de yüzde 100 İngilizce olması da uluslar arası bir üniversite olduğumuzu gösteriyor. Bu üniversite eğitim gören öğrenciler dünyayı ve sahayı tam anlamıyla öğrenerek mezun oluyor. Bizim uygulama dönemimizde öğrenciler alanında 3 ay bir iş yerinde staj yapacak mezun olacaklar. Buradaki bilgiyi topluma yayarak Konya bölgesinde de tarım ve gıdaya yüksek oranda katkı sağlayacağız. Bunların yanında öğrencilerimiz eğitim dönemlerinde dünyanın farlı yerlerinden farklı hocalardan da ders alacaklar. Eğitim sistemimizi gören dünyadaki ilk bindeki üniversiteler beğendiklerini söylüyorlar” dedi.

HEDEFLENEN BAŞARI GELDİ

İlk yılındaki eğitim hayatına hedeflenen başarıyla girdiklerini ifade eden Öktem, üniversite de eğitim gören 70 öğrenci içerisinde ilk binden 20 öğrenci olduğunu söyledi. ilk yılda başarılı öğrencilerle başlamanın büyük avantaj sağladığını dile getiren Öktem, “Bu başarılar bizim için geleceğe yatırım anlamı taşıyor. Bundan sonraki eğitim hayatımızda başarılı öğrenci sayımız artarak devam edecek ve bizde taban puanımızı her geçen yıl yukarı çekeceğiz” dedi.

Üniversitenin yeni kurulan kampusu hakkında da bilgi veren Öktem,  binaların ortasındaki şekillerin Çatalhöyük’ün yukardan çekilmiş planını oluşturduğunu söyledi. binaların tamamen öğrencilerin eğitimine odaklı planlandığını dile getiren Öktem,  merkezi laboratuarlardan Ar-Ge merkezlerine kadar Türkiye’de model bir üniversite olduğuna dikkat çekti.  Konya’nın dünyadaki tarım ve tarih şehri olduğunu dünyaya anlatacaklarını da aktaran Öktem, şehrin turizmine katkı yapacaklarına vurgu yaptı.  Bu yıl 70 öğrenciyle eğitim hayatına başlayan KGTÜ tüm öğrencilerin başarısından dolayı tam burslu okutarak, mezun olan öğrencilere de alanlarında iş garantisi veriyor.  Servet R. Çolak – Memleket