Okinawa'daki ABD üssünün yeniden taşınması

Okinawa'daki ABD üssünün yeniden taşınması

ANKARA (AA) - Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkenin güneyindeki tartışmalı ABD üssünün yeniden taşınması tartışmalarında halkın desteğini kazanmaya...

ANKARA (AA) - Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkenin güneyindeki tartışmalı ABD üssünün yeniden taşınması tartışmalarında halkın desteğini kazanmaya çalışacağını söyledi.

Japon NHK televizyonunun haberine göre Başbakan Abe, Okinawa eyaletinde bulunan ABD Deniz Piyade Futenma Hava Üssü'nün (Futenma MCAS) eyalet içerisinde bir başka yere taşınması tartışmalarına değindi.

Abe, Okinawa halkının desteğini almak ve Futenma hava istasyonunun bulunduğu araziyi ilk fırsatta sahiplerine iade etmek için çok çalışacağını söyledi.

Muhalif vekiller ise hükümeti, Okinawa halkının taleplerine karşı duyarsız olmakla suçladı.

Okinawa Savunma Bürosunun üssün yeni taşınacağı yer olan Okinawa'nın Nago şehrindeki Henoko kıyılarındaki çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Okinawa eyalet hükümeti ise üssün yeni yere taşınmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Eyalet Valisi Denny Tamaki, tartışmalı ABD deniz piyade üssünün tamamıyla Okinawa adasından çıkarılmasını ve adada bulunan ABD askeri varlığının asgariye indirilmesini savunuyor.

- Üssün Henoko'ya taşınması 1995 yılına dayanıyor

Japonya ile ABD arasında tartışmalara neden olan Okinawa'daki askeri üssün yer değiştirmesi meselesinin merkezinde ABD hava üssünün yoğun nüfuslu Futenma'dan, adanın doğu sahilindeki seyrek nüfuslu Henoko'ya taşınması yer alıyor.

ABD üssünün Henoko'ya taşınma planı, 1995 yılında 3 ABD askerinin, bir kız öğrenciye tecavüzü sonrasına dayanıyor. Halk ayrıca, askeri uçakların oluşturduğu gürültü kirliliği ve kaza risklerinden dolayı üssün taşınmasını istiyor.

Görevine ekim ayında başlayan Vali Tamaki, tartışmalı ABD deniz piyade üssünün tamamıyla Okinawa adasından çıkarılmasını ve adada bulunan ABD askeri varlığının asgariye indirilmesini savunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :