Öke; “Down sendromlu çocuklarla yaşamak güzeldir.”

Öke; “Down sendromlu çocuklarla yaşamak güzeldir.”

Prof. Dr. Mim Kemal Öke, “Down sendromlu çocuklarla birlikte yaşamanın güzel olduğu kadar, insana mutluluk verdiğini söyledi.

 Down sendromlu çocuklarla iletişim, eğitimi ve hayata kazandırılması konusunda verilen konferansa İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mim Kemal Öke, NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Sarı, Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Şube Müdürü Halil İbrahim İslamoğlu, Down sendromlu çocukları olan ailelerle ile gönüllüler katıldı. Konferansa ilgi yoğundu.

Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mim Kemal Öke Down Sendromlu kızı Nazlı ile birlikte başladıkları eğitim süreci ve mücadelesini anlatarak, “Down ve engelli çocuklarımızla artık hükümet, belediyeler ve kurumlar ilgileniyor. İnsanlarımız birçoğu bu çocuklarla birlikte olmanın ve onlarla hayatı paylaşmanın güzel olduğunun farkında değildir. Onlarla birlikte yaşamak güzeldir ve mutluluk verir. Bir günde sizin başınıza gelebilir sözünü kızıyorum. Benim başıma neden geldiğini araştırıp, düşünmek lazım. Bu konuda gayret etmek gerekir.  Devlet nerede demek yerine çocuğuna sahip çıkmalısın. Sen ana ve baba olarak sahip çıkmazsan devlet ve belediye ne yapsın.  Çocuklarımıza bakış açısını değiştirmemiz gerekiyor. Bunlar yeryüzünün ve Allah’ın melekleridir. Engellilerin farklılıkları yüzünü çarpıldı. Bu tür bakış açısı ne yazık ki medeniyetin kıstasıdır. Bu konuda çok yetersiziz.  Down sendromlu çocukları olanlar çocuklarıyla birlikte eğitim almalıdır. Mutlu olacağınız bir şey yapsınlar. Bu çocuklarla uğraştığınızda müthiş bir mutluluk alabilirsiniz. Özellikle müzik eğitimi önemlidir. Tasavvuf müziği ve ilahiler onların sevdikleridir” dedi.

Önemli Olan Toplumda Birlikte Yaşamak

Down sendromlu çocuklarla birlikte yaşamanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Mim Kemal Öke, “Down sendromlu çocuklarımızla toplum olarak birlikte yaşamalıyız. Onlarla birlikte yaşamayı ve mutlu olmayı anlatabilmekte önemlidir.  Günümüzde dünya barbarlıkta ve kötülükte çok ilerledi. Bunun karşısına aşkı, sevgiyi ve paylaşmayı koymalı ve bütün bunlar hatırlatılıp, yaşatılmalıdır.  Kenarda kalmamak gerekiyor. Bunun içine kendinizi atın. Tasavvuf ağırlıklı müzik eğitimine bakılmalıdır. Eğitimde ve yaşamda seyirce kalmayın. Aktör olun. Gönüllü olun. Bizim kalplere dokunma sistemini hayata sokmamız gerekiyor.  Down sendromlu çocuklarımızı ve bireylerimizi eğitimini verip, hayata dahil ettirmeliyiz. Yani toplumla birlikte yaşamın içine alarak onlarla mutlu yaşamalıyız. Gökçem down sendromlu çocuklarımızı eğitip, hayatın içine almasıyla güzel bir iş yapmış ve örnek olmuştur.  Burada çok mutlu olduk. Birbirinden güzel ve yürekli insanlarla tanıştık. Bu güzel konferansı vermekten mutlu oldum. Dost kazandım. Hepsini kucaklıyorum” şeklinde konuştu.

Konferanstan sonra Mim Kemal Öke, konferansa katılan ailelerin sorunlarını cevapladı.  Ardından Down sendromlu gençler tarafından teşekkür edilen Mim Kemal Öke’ye bir onurluk verildi. Ferit Hepokur-Memleket

oke--(2).jpg