OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun çalışma esasları belirlendi (2)

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun çalışma esasları belirlendi (2)

Komisyona başvurularda, ilgili form ve sunulan belgelerde tespit edilen eksikliğin giderilmesi için başvurucuya 15 günlük süre verilecek - Başvurunun komisyonun görev alanına girmemesinin, belirtilen süre içinde yapılmamasının, yazılı, şahsen veya kanuni

ANKARA (AA) - Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonuna yapılacak başvurularda, ilgili form ve sunulan belgelerde tespit edilen eksikliğin giderilmesi için başvurucuya 15 günlük süre tanınacak.

Komisyonunun çalışma usul ve esaslarına ilişkin tebliğ, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Tebliğe göre, komisyona yapılacak başvurular hakkında, "İdari Yargılama Usulü Kanunu"nun, 10'uncu maddesinin "60 gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer 60 günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştay, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler. 60 günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, isteminin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir. Bu takdirde dava açma süresi işlemez. Ancak bekleme süresi başvuru tarihinden itibaren 6 ayı geçemez. Dava açılmaması veya davanın süreden reddi hallerinde, 60 günlük sürenin bitmesinden sonra yetkili idari makamlarca cevap verilirse, cevabın tebliğinden itibaren 60 gün içinde dava açabilirler." ifadelerini içeren ikinci fıkrası hükümleri uygulanmayacak.

Başvurulara ilişkin diğer hususlar, Komisyonca belirlenecek ve ilan edilecek.

Komisyona başvuru formu elektronik ortamda doldurulacak. Formun çıktısı başvurucu, kanuni temsilcisi veya vekili tarafından imzalanacak ve ilgili valilik veya kuruma ekleriyle teslim edilecek.

- Belge kontrolünü valilik veya kurum yapacak

Başvurularda ibraz edilecek belgelerin de yer aldığı tebliğe göre, formun eksiksiz doldurulup doldurulmadığı ve gerekli belgelerin eklenip eklenmediği başvuruyu alan valilik veya kurum tarafından kontrol edilecek. Başvuru formuyla müracaatta sunulan belgelerde eksiklik tespit edilmesi halinde, ilgili valilik veya kurum, eksikliğin giderilmesi için başvurucuya 15 günlük kesin süre verecek. Eksiklik giderildikten sonra belgeler Komisyona gönderilecek.

Başvurana, başvurunun kayda alındığını gösteren alındı belgesi verilecek.

Komisyona intikal eden dosyalarla ilgili olarak daha önce kurumlara yapılan başvurular birleştirilecek.

Komisyonda ön incelemeye tabi tutulacak başvurular, başvurunun komisyonun görev alanına girmemesinin, belirtilen süre içinde yapılmamasının, yazılı, şahsen veya kanuni temsilci ya da vekil aracılığıyla yapılmamasının, kurum veya kuruluşları kanunen temsile yetkili olanlar dışında kalanlar tarafından üyelik veya diğer sebeplerle yapılmasının ve başvuru sahibinin hukuki menfaatinin bulunmamasının tespiti halinde reddedilecek.

Başvurunun OHAL döneminde yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararname'lerle (KHK) doğrudan tesis edilmeyen işlemler hakkında olması, başvurunun OHAL kapsamında yürürlüğe konulan KHK'larda yer alan ilgili kişinin silah ruhsatlarının alınması, pasaportunun iptal edilmesi, kamu konutları veya vakıf lojmanlarından tahliye edilmesi gibi ilave tedbirler hakkında olması, başvuru konusunun kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında olması, başvurunun aranılan diğer şartlara uygun yapılmaması da başvurunun reddine neden olacak.

Bu hususların ön inceleme safhasından sonra tespit edilmesi halinde de başvurunun reddine karar verilecek.

- Komisyon, başvurularla ilgili belge talep edebilecek

Komisyonca başvuru formu ile müracaatta sunulan belgelerde eksiklik tespit edilmesi halinde, durum başvuruyu alan valilik veya kuruma bildirilecek. İlgili valilik veya kurumca eksikliğin giderilmesi için başvurucuya 15 günlük kesin süre verilecek. Eksiklik giderildikten sonra belgeler Komisyona gönderilecek. Verilen sürede eksilik giderilmemesi halinde, durum Komisyona bildirilecek.

Komisyon, kamu görevi, meslek veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişik kesme ile öğrencilikle ilişik kesme ve emekli personelin rütbesini alma işlemleriyle ilgili bilgi, belge, bulgu, olgu ve kanaatlerini ilgilinin en son görev yaptığı Bakanlık veya kurumdan talep edebilecek.

Kapatılan kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi, belge, bulgu, olgu ve kanaatler de ilgili bakanlıklardan istenecek.

- Sözlü ifade verilemeyecek

Komisyonda, görüşmeler tamamlandıktan sonra açık oylama yapılacak. Toplantı ve karar yeter sayısı 4 olan komisyondaki oylamalarda çekimser oy kullanılamayacak.

Komisyon, incelemelerini terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı yönünden yapacak.

Sözlü ifade verme veya tanık dinletme talepleri dikkate alınmayacak.

Başvurunun kabulü kararları kamu görevi, meslek veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere için Devlet Personel Başkanlığı, öğrencilikle ilişiği kesilenlere için Milli Eğitim Bakanlığı, rütbeleri alınan emekli personel için ilgilinin son görev yaptığı kurum, kapatılan kurum veya kuruluşlar için ilgili bakanlık veya kuruma iletilecek.

Başvurunun kabulü veya reddine ilişkin Komisyon kararları, başvurucu tarafından bildirilen adrese, dosyanın devredildiği kurumlarca 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilecek.

Komisyon kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 11 ve ek 1'inci maddesinde belirtilen kurum veya kuruluşlar aleyhine Hakimler ve Savcılar Kurulunca belirlenecek Ankara idare mahkemeleri nezdinde iptal davası açılabilecek.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :