OHAL 3 ay daha uzatılıyor

OHAL 3 ay daha uzatılıyor

CHP Çanakkale Milletvekili Erkek:- "Siz OHAL'in sebep olduğu durumlar dışında, her konuyu KHK ile düzenliyorsunuz ve ne yazık ki Anayasa Mahkemesi bu durumu seyrediyor"- "OHAL rejimi nedeniyle Türkiye, ilk kez 'özgür değil' kategorisindeki ülkeler arasınd

TBMM (AA) - CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Olağanüstü Hal'in (OHAL) yeniden uzatılmasına ilişkin hükümete eleştirilerde bulunarak, "Siz OHAL'in sebep olduğu durumlar dışında, her konuyu KHK ile düzenliyorsunuz ve ne yazık ki Anayasa Mahkemesi bu durumu seyrediyor." dedi.

Genel Kurulda, OHAL'in 19 Ocak Cuma gününden geçerli olmak üzere 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin TBMM Başkanlığına sunulan Başbakanlık Tezkeresinin görüşmeleri sürüyor.

Görüşmeler sırasında CHP Grubu adına söz alan Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, iktidar partisi ve MHP'nin oylarıyla OHAL'in 6. kez uzatılacağını söyledi.

AK Parti ve MHP'nin "hukuksuzluğa, haksızlığa devam" diyeceklerini belirten Erkek, "Egemenliğin gasp edilmesine bir kez daha onay vereceksiniz. OHAL, anayasal düzeni korumak için alınır. OHAL KHK'ları ile kanunları değiştiremez, kalıcı hükümler tesis edemezsiniz. Siz OHAL'in sebep olduğu durumlar dışında, her konuyu KHK ile düzenliyorsunuz ve ne yazık ki Anayasa Mahkemesi bu durumu seyrediyor. Bile bile anayasa ve içtüzük ihlal ediliyor." iddiasında bulundu.

Muharrem Erkek, hükümetin her fırsatta Fransa örneğini verdiğini ancak Fransa'da uygulanan OHAL döneminde hiçbir zaman hukukun dışına çıkılmadığını savundu.

Fransa'da hukukun olağan şekilde işlediğini savunan Erkek, 15 Temmuz 2016'dan sonra parlamentonun tümüyle demokrasinin yanında olmasına karşı hükümetin, çıkarılan KHK'larla Meclisi sırtından vurduğunu öne sürdü.

"Adalete dayanmayan kuvvet, zalimdir." diyen Erkek, şunları kaydetti:

"Darbe girişimi sonrasında 115 bin kişi görevinden ihraç edildi. Potansiyel mağduriyetlerle birlikte bu sayı milyonu aştı. Kollektif suç yarattınız. Çocuklarıyla birlikte bir aileyi açlığa mahkum etmek... Tam bir OHAL hali. Çocuklar için, kadınlar için mücadele eden dernekleri kapattınız. OHAL rejimi nedeniyle Türkiye, ilk kez 'özgür değil' kategorisindeki ülkeler arasında yer aldı. Özgürlüğü kısıtlanan 49 ülke içerisindeyiz. OHAL demokrasinin en temel ilkelerini yıkan bir rejimdir. OHAL sürecinde gerçekleştirilen her seçimin meşruiyeti tartışılır. OHAL'in temel amacı FETÖ ile mücadeleydi. Gerçek bir mücadele sergileyebiliyor musunuz? Hayır. Siyasi ayağı ortaya çıkarılmadığı sürece FETÖ ile mücadele etmiş olamazsınız. Güce tapanların bulunduğu yerde barış olmaz. Türkiye Cumhuriyetini şahıs devleti yapmaya çalışanlar en büyük ihanet içindeler. OHAL'de yok ettiğiniz adalet ekmek gibi, su gibidir."

Erkek, uzatılması planlanan OHAL'e karşı adalet için "hayır" diyeceklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :