Oğullarıyla mesleğini yaşatma mücadelesi veriyor

Oğullarıyla mesleğini yaşatma mücadelesi veriyor

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yaşayan 40 yıllık keçe ustası Remzi Arpacık, yok olmaya yüz tutan mesleğini oğullarıyla yaşatmaya çalışıyor- Keçe ustası Arpacık: - "Eskiden burada 40 iş yeri vardı, şu an mesleği devam ettiren tek ben kaldım. Biz de bıraka

ŞANLIURFA (AA) - CUMA SARI - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yaşayan 40 yıllık keçe ustası Remzi Arpacık, yok olmaya yüz tutan mesleğini oğullarıyla yaşatmak için çalışıyor.

Bölgede birkaç yıl önceye kadar her evde bulunan keçe eşyalar, teknolojinin gelişmesi ve yeni nesil halıların yaygınlaşmasıyla unutulmaya yüz tuttu.

Yıllarca evlerde halı yerine keçe kullanan vatandaşlar, artık temizliği ve bakımı zor olduğu için keçeyi tercih etmiyor.

Talep düşünce keçecilikle geçimini sağlayan ustaların sayısı da gün geçtikçe azaldı.

Yaklaşık 30 yıl önce 20 keçecinin bulunduğu Siverek'te, bugün tek usta mesleğini yaşatma mücadelesi veriyor.

50 metrekarelik atölyesinde mesleğini 40 yıldır sürdüren 62 yaşındaki keçe ustası Remzi Arpacık, yok olmaya yüz tutan mesleğini 5 oğluyla yaşatmaya çalışıyor.

Arpacık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi ve oğullarının bölgede mesleğin son ustaları olduğunu belirtti.

Keçeciliğin zor ve meşakkatli bir meslek olduğunu belirten Arpacık, şöyle konuştu:

"Babam beni ustama teslim ederken 'Eti senin kemiği benim, çocuğum mesleği öğrensin' demişti. Bugüne kadar bu mesleği sürdürdüm. Mesleğimden de oldukça memnunum. Eleman yetişmediği için çocuklarımı çırak olarak yanıma alıp mesleği öğrettim. Mesleğin devamı için devletten yardım istiyoruz. Bu tür meslekler geri kalmasın. Eskiden burada 40 iş yeri vardı, şu an mesleği devam ettiren tek ben kaldım. Biz de bırakacak olursak meslek kaybolacak."

Son dönemlerde keçeye yeniden dönüş başladığını dile getiren Arpacık, özellikle bel fıtığı rahatsızlığı bulunanların keçeyi tercih etmeye başladığını sözlerine ekledi.

- "Keçe soğuğu hapsederek, sıcak tutar"

Babasıyla yaklaşık 18 yıldan bu yana çalışan Erdal Arpacık da mesleği küçük yaşlarda babasından öğrendiğini söyledi.

Zor bir meslek icra ettiklerini anlatan Arpacık, "Eskiden çok değerli bir meslekti. Yüzlerce dükkan vardı. Geliri de iyiydi." dedi.

Baba mesleğini 4 kardeşiyle birlikte sürdürdüklerini ancak mesleğin kaybolmaması için devletten destek beklediklerini aktaran Arpacık, "Destek olursa mesleğin büyüyeceği açık. Geliri de iyi, geçimi rahattır. Eskiden keçeye ilgi yoğundu. Bir dönem halı kullanılmaya başlandı ancak yeniden keçeye dönüş başladı. Halı gibi malzemeler yerdeki soğuğu çekiyor, insanı hasta ediyor. Keçe ise soğuğu içine hapsederek, sıcak tutar." diye konuştu.

Siverek Esnaf ve Zanaatkarlar Derneği Başkanı Hamza Saklım da ilçede yaklaşık 30 yıl önce çok sayıda keçe ustası varken, bu sayının zamanla azaldığını belirtti.

Keçecilik gibi sanatların birkaç yıl sonra kaybolacağını ifade eden Saklım, "Bir zamanlar Siverek keçecilikle anılırdı. Birçok aile bu meslekle geçimini sağlardı. Geliri çok iyiydi. Bu da ilçenin ekonomisine olumlu katkı sağlardı." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :