Öğretmen atama töreni

Öğretmen atama töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan (2): - "Bugünkü atamayla öğretmen eksiğimizi tamamen ortadan kaldırma yolunda önemli bir adım daha attık. Artık bundan sonra eğitimin kalitesini yükseltmeye odaklanmak mecburiyetindeyiz"- "Mesele insan, insanın yetiştirilmesi... Önce

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugünkü atamayla öğretmen eksiğimizi tamamen ortadan kaldırma yolunda önemli bir adım daha attık. Artık bundan sonra eğitimin kalitesini yükseltmeye odaklanmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MEB Şura Salonu'nda 30 bin öğretmen ataması için düzenlenen törene katıldı.

Cumhurbaşkanı törende yaptığı konuşmada, yapılacak atamanın kura yöntemiyle olmadığını, Kamu Personeli Seçme Sınavı puanına göre gerçekleştirildiğini anımsattı.

İlgili branşlardaki başvuruların, en yüksek puan alandan başlayarak sıralanacağını ve kontenjan sayısınca atama yapılacağını belirten Erdoğan, "Biraz sonra bilgisayar aracılığıyla bu sıralama ve atama işlemini başlatacağız. Yaklaşık 121 bin başvuru içinden 30 bin öğretmenimizin ataması bu şekilde tamamlanacak. Bugün atama olacak öğretmenlerimiz yetiştirme programlarının tamamlanmasının ardından eylül ayından itibaren ders başı yapacaklar" diye konuştu.

- "Eğer yetişmiş insanınız varsa güçlü bir ülkesiniz"

Türkiye'yi yönetme sorumluluğunu üstlendikleri gün "eğitim, sağlık, adalet, emniyet" alanlarına öncelik vereceklerini açıkladıklarına değinen Erdoğan, "Dikkat ederseniz önceliklerimizin en başında ne geliyor, eğitim. Mesele insan, insanın yetiştirilmesi... Önce bunu halletmemiz lazım. Eğer yetişmiş insanınız varsa güçlü bir ülkesiniz, eğer yetişmiş insanınız yoksa zayıfsınız. Onun için bunu halletmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Erdoğan, bu anlayışla eğitimi, bütçeden ayrılan pay bakımından ilk sıraya çıkardıklarını belirterek, "İnsanı yetiştirmediğiniz sürece, yetişmiş insanınızın sayısı artmadığı sürece muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkamazsınız. Onun için insan, insan, insan" dedi.

Eğitimin maddi alt yapısını güçlendirmek için bir yandan fiziki imkan ve şartları, okul ve derslik sayısını arttırdıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu anda yaklaşık 280 bin civarında 13 senede yaptığımız derslik var, 300 bine doğru gidiyor. İstiyoruz ki sınıflar böyle dolu dolu, 60, 70, 100 olmasın. 30'un altında, modern dünyada ne varsa bizde de olsun. Öte yandan araç gereç eksiklerini süratle gidermenin çabası içinde olduk. İşte Fatih Projemiz, eksik ama inşallah bu projeyi bu yıl yapılacak ihalelerle süratle, 3 yıl içerisinde bunu bitireceğiz. Fatih Projesi kapsamında 432 bin etkileşimli tahta ve 50 bin çok fonksiyonlu network yazıcı okullarımıza şu ana kadar gönderildi. Öğrencilerimize ve öğretmenlerimize dağıtılan tablet bilgisayar sayısı da bir milyon 437 bin 800 adete ulaştı. Bu adımı da attık. Fatih Projesiyle artık bütün sınıflarımız aynı zamanda bilişim teknolojileri sınıfına dönüştü. Geldiğimizde bu yok denecek noktada azdı. İlkokul, ortaokul ve liselerde ders kitaplarını öğrencilerimize ücretsiz veriyoruz."

Erdoğan, kendisinin öğrencilik yıllarından örnekler vererek, "Biz teksir kağıtlarıyla okur ve yahutta bol bol not alır bu şekilde kendimizi hazırlardık. Ağabeylerimizden teksir kağıtlarını bize satmalarını istediğimiz zaman da satmazlardı, onları da saklarlardı veya saklardık. Yani kitap bulmak zor bir işti. Kırtasiyeciye gittiğiniz zaman istediğiniz kitabı bulamazdınız. 'Bugün git yarın gel' kırtasiyecilerde de durum buydu. Hep bunları yaşadık ama biz öğrencilerimize, evlatlarımıza bunu yaşatmayacağız dedik. Onun için kararlı adımlar attık ve birinci hamur kağıttan kitapları hazırlamak suretiyle yavrularımıza teslim ettik" ifadesini kullandı.

Okul öncesi eğitimi de süratle yaygınlaştırdıklarına dikkati çeken Erdoğan, anaokullarının sayısının arttığına işaret etti.

- "Üniversitenin olmadığı il yok"

"Eğitim öğretim desteğiyle hiçbir evladımızın maddi imkansızlık sebebiyle okuldan mahrum kalmamasını temin ediyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı şekilde yüksek öğretimde de çok önemli hizmetler gerçekleştirdiklerine dikkati çekti.

Göreve geldiklerinde Türkiye'deki üniversite sayısının 76 olduğunu anlatan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Buna 117 ilave, şimdi 193 üniversitemiz var. Her ilimizde üniversite yoktu, şimdi her ilimizde üniversite var. Peki buradaki hedefimiz neydi? Üniversiteye gidecek, mali imkanı olmayan yavrularımıza, gençlerimize senin mali imkanın olmayabilir ama biz üniversiteyi senin ayağına getireceğiz dedik. Bunu yaptık. Bugün en doğudan en batıya, en kuzeyden en güneye üniversitelerimiz var. Hakkari'de de üniversite var, Muş'ta da üniversite var. Ardahan, Ağrı buralarda da üniversite var. Gel batıya oraların bütün illerinde aynı şekilde. Kuzeye Sinop'a git, orada da üniversiteyi görürsün, güneyde Hatay'a git orada da üniversiteyi görürsün. Üniversitenin olmadığı il yok."

Yükseköğretim yurt sayılarını da 411 ilaveyle 190'dan 601'e adete çıkardıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 182 bin 258 olan yurt yatak sayısını da 275 bin 611 ilaveyle 457 bin 869'a ulaştırdıklarını anlattı.

Öğrencilerin gittikleri illerde kalacak yer konusunda sorun yaşamamaları için alt yapıya önem verdiklerini aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz çift katlı ranzalarda yattık. Artık bazalı sisteme neredeyse bütün yurtlarımızda girmiş vaziyetteyiz. Bir adım daha attık, odalar 3 kişilik olacak, her oda da tuvaleti, banyosu olacak. Her oda da öğrencinin gardrobu vesairesi olacak dedik. Bunların olmadığı yer, yok denecek dereceye inmiş vaziyette. Zira bizim yavrularımız, şunun bunun yavrusu değil. Tayyip Erdoğan'ın yavrusu neyse onlar da aynı şekilde bizim yavrumuzdur. Olaya böyle bakıyoruz. Bu hassasiyetle işi ele almak durumundayız. Anadolu'da yurtları dolaştığımda hep bakış açım ve bakan arkadaşlarımın bakış açısı bu olmuştur, olaylara böyle bakmışızdır. Böyle bakmaya da devam edeceğiz. Çünkü onurlu bir nesil yetiştireceksek, büyüklerimiz söylüyor ya 'Aslan yattığı yerden bellidir.' Ona o yattığı yeri biz hazırlıyoruz, diyoruz ki öyle yetişsin."

Spor salonları, laboratuvarlar, pansiyonlar ve daha pek çok hizmetle eğitim alanında büyük bir devrim gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin okurken ve yurtlarda kalırken sportif faaliyetlerden yararlanabilmesi için özel vakıf ve devlet yurtlarında spor salonlarını projelere koymaya başladıklarını vurguladı.

- "Öyle devasa sorun yok"

Erdoğan, bugün kimsenin ülkede eğitim alt yapısıyla ilgili can alıcı bir sorundan bahsedilemeyeceğine işaret ederek, "Eksik yok mu? Var ama can alıcı noktada, öyle devasa sorun yok. Eksiklerimiz var tabii ama eninde sonunda bunları da gidermiş olacağız" diye konuştu.

Bugünkü atamayla öğretmen eksiğini tamamen ortadan kaldırma yolunda önemli bir adım daha atıldığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Artık bundan sonra eğitimin kalitesini yükseltmeye odaklanmak mecburiyetindeyiz. Her an, Nabi Hocam ile bir araya geldiğimizde onu söylüyorum; bak hocam, şimdi artık müfredat, müfredat, müfredat. Bunun üzerine gitmemiz lazım. Buradaki eksiğimizi gidermemiz lazım. Eğitimin altyapısında elde ettiğimiz büyük başarıyı, şimdi eğitimin içeriğini ve kalitesini yükselterek taçlandırmanın gayreti içerisindeyiz. Bakanlığımız bu amaçla bütün müfredatı ders programlarını elden geçirip, gerekli sadeleştirme ve iyileştirme çalışmalarını da başlattı. Bu konuda öğretmenlerimize de çok büyük görev düşüyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuralarda adı çıkan öğretmenlerin aileleriyle sarılmalarını gözlemlediğini belirterek, "Şimdi ben sizden ne istiyorum biliyor musunuz, her zaman öğrencilerinizle, yavrularınızla aynı şekilde sarılın onları adeta geleceğin bu ülkedeki banileri olarak, siz yetiştirin" çağrısında bulundu.

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :