Öğrencilerine "robotik kodlama" öğretmek için gönüllü oldular

Öğrencilerine "robotik kodlama" öğretmek için gönüllü oldular

Üniversite ve liselere giriş sınavlarında başarılı iller arasında ilk sıralarda yer alan Kırşehir'de, gelecek nesillerin daha donanımlı yetişebilmeleri amacıyla gönüllü sınıf öğretmenlerine robotik kodlama eğitimi verildi- Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi

KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de öğrencilerinin teknoloji alanında kendilerini yetiştirmelerine katkı sağlamak isteyen gönüllü sınıf öğretmenlerine "robotik kodlama" eğitimi verildi.

Üniversite ve liselere giriş sınavlarında son yıllarda en başarılı ilk 5 şehir arasında yer alma başarısı gösteren Kırşehir'de, eğitimdeki başarı çıtasının yükseltilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) ve TÜBİTAK iş birliğinde "Tasarım tabanlı araştırma yöntemi ile sınıf öğretmenlerine yönelik eğitsel robotik uygulamaları projesi" düzenlendi.

AEÜ Teknik Bilimler Yüksekokulunda bir hafta süren eğitime gönüllü katılan öğretmenler, temel elektrik, algoritma, görsel blok programlama, arduino ve farklı robotik kitlerin inşası ve programlaması alanlarındaki eğitimler sırasında çocuklar gibi heyecan yaşadı.

Eğitim verdikleri öğrencilerin oturduğu sıralarda bilgisayardan yazılımları öğrenen öğretmenler, proje eğitimlerinin son gününde tasarım tabanlı araştırma yönteminin tüm basamaklarını kullanarak bilimsel bir süreç eşliğinde müfredata yönelik bir robotik proje geliştirdi.

Proje yürütücüsü AEÜ Teknik Bilimler Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Fatma Keskinkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaöğretim ve üniversite sınavlarında çok ciddi başarıları olan ve eğitimde marka kent konumunda bulunan Kırşehir'in robotik ve yazılım konusunda da ön planda olmasını arzuladıklarını söyledi.

TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle teknolojik çağın içinde doğan çocukları eğiten ve ilk yıllarında onlara rehberlik eden öğretmenlere bu becerileri kazandırmayı amaçladıklarını belirten Keskinkılıç, gönüllülük esasına dayanan bu eğitimlere ciddi bir katılım olduğunu, belirli periyotlarla projeyi sürdürmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Öğretmenlerin ilk defa robotik setleri tanıdığını vurgulayan Keskinkılıç, "Öğretmenlerimiz, çağın eğitiminin bir parçası olarak görülen, şimdilerde de çok popüler olan robotik setleri tanıdılar. Farklı konulardaki atölyelerimizde robotik setlerle tanışan öğretmenlerimiz, tasarım tabanlı araştırma yöntemini kullanarak, bilimsel bir araştırma ışığında kendi derslerinde uygulayabilecekleri robotik bir set geliştirdiler." dedi.

Öğretmenlerin okullar açıldığında burada aldıkları eğitimleri öğrencilere aktaracaklarını vurgulayan Keskinkılıç, "Projenin ikinci aşamasında öğretmenlerimizi daha sonra okullarda ziyaret ederek öğrencilere uygulamalı olarak anlatacağız. Öğretmenlerimiz burada öğrendikleri ve kazandıkları becerileri, okullarında bizlerin rehberliğinde bizzat uygulayacak." diye konuştu.

- "Öğrenciler aslında küçük mucitler"

30 Ağustos Zafer İlkokulu öğretmeni Figen Akın, 28 yıllık öğretmen olduğunu, yeni teknolojiyi takip etmede öğrencilerinden geri kalmamak için bu projede yer aldığını söyledi.

Akın, "Öğrenciler aslında küçük mucitler. Benim öğrencilerim de küçük mucitler ve okula çeşitli materyaller getiriyorlar. Ben sadece bakakalıyordum onlara. Üniversitemizin böyle bir projeye imza attığını duyunca fırsatı değerlendirmek istedim. İstiyorum ki çocuklar karşıma yeni teknoloji ürünleriyle geldiğinde ben de onlara yardımcı olayım ve onları bir adım ileri götüreyim." ifadelerini kullandı.

Hüsnü Özyeğin İlkokulu öğretmeni Rıza Kalaycı da burada verilen eğitimlerde temel kodlama ve enbot programlarını öğrendiklerini, bunlar sayesinde kodlama becerisi kazandıklarını dile getirdi.

Kalaycı, "Öğrendiğimiz bilgileri okullarımızda öğrencilerimiz ve diğer öğretmenlerimizle paylaşacağız. Artık teknolojide yapay zeka seviyelerine geçildi ama Türkiye olarak çok gerisinde kaldık. Bu tür çalışmalarla kendimizi geliştireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :