Öğrenciler köy yaşantısını canlandırdı

Öğrenciler köy yaşantısını canlandırdı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Ali Çetinkaya Ortaokulu'nun bahçesindeki "Anadolu'da Bir Köyün Günlüğü" etkinliğinde geçmişteki köy yaşantısından kesitler sunuldu- Leğende çamaşır yıkayan, yapağıyı yüne dönüştüren, tarhana çorbası pişiren öğrenciler, pekme

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bir ortaokulun bahçesinde, yıllar öncesinin köy yaşantısının şehir insanına tanıtılması amacıyla öğrenciler tarhana çorbası pişirdi, pekmez ve bulgur yaptı, leğende çamaşır yıkadı.

Ali Çetinkaya Ortaokulu öğrencileri, hazırladıkları proje kapsamında, "Anadolu'da Bir Köyün Günlüğü" etkinliği düzenledi.

Köy yaşantısına ilişkin objeler bulunan stantlarda tarhana çorbası pişiren, pekmez, bulgur ve un yapan öğrenciler, yapağıyı yüne dönüştürdü. Öğrenciler, saban sürüp leğende çamaşır yıkayarak köy hayatını tanıttı.

Öğrencilerden Hanım Ay, pekmez yapımını uygulamalı olarak gösterdi.

Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen ve okul müdürleri, stantları gezerek etkinliğe ilişkin bilgi aldı.

Nazlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun bahçesinde farklı bir zaman dilimi geçirdiklerini söyledi.

Öğrencilerin deneyim sahibi olmadıkları köy yaşamına dair gelenek ve görenekleri tanıttığını belirten Nazlı, "Kültürümüzün çocuklar tarafından iyi tanınması, geleceğimizin daha iyi tanınması için gerekmektedir. Bunu sağlayan okul idaresine, başta okul müdürü olmak üzere tüm öğretmen arkadaşlarımıza, emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi.

- Kültürel mirasta geçmişe yolculuk

Projeyi hayata geçiren Türkçe öğretmeni Hüseyin Özgün de 50-100 hatta 200 yıl öncesindeki köy yaşantısını A'dan Z'ye tanıtmaya çalıştıklarını anlattı.

Öğrencileri ve ziyaretçileri kültürel mirasta yolculuğa çıkarmak istediklerini vurgulayan Özgün, şöyle konuştu:

"Proje kapsamındaki stantları gezen çocukları ve misafirleri bir gün de olsa geçmişe yönelik yolculuğa çıkarmayı amaçladık. Yeni neslin geçmişe dair bilgi fakiri olduğunu gözlemledim. Süreç üzerinde istedim ki çocuklarımızın, atalarının, dedelerinin neler yaptıklarını, neler yaşadıklarını, günümüze nasıl geldiklerini, nasıl gelmişiz, kültürel mirasımızla, tarihimizle, gelenek göreneklerimizle bunu çocuklarımıza yaşatmak ve hissettirmek, yarınlarına taşımak istedik. Bu konuda misafirlerimize ve öğrencilerimize bir gün de olsa ulaştırdığımıza inanıyorum."

Köy muhtarını canlandıran öğrenci Berkan Ay ise unutulmaya yüz tutmuş Anadolu folklorunu tanıma ve tanıtma imkanı bulduğu için mutlu olduğunu ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :