Öğrenciler "buğdayın atası"nı toprakla buluşturdu

Öğrenciler "buğdayın atası"nı toprakla buluşturdu

Kastamonu'da ilkokul 1. sınıf ve anaokulu öğrencileri geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak da bilinen siyez buğdayı ekti

KASTAMONU (AA) - Kastamonu'da ilkokul 1. sınıf ve anaokulu öğrencileri, "buğdayın atası" olarak bilinen siyez buğdayını toprakla buluşturdu.

Kentteki Siyez Evi'nde başlayan etkinlikte 91 öğrenciye "Hitit buğdayı" olarak da bilinen siyez buğdayı hakkında bilgi verildi ve ekim yaptırıldı.

Siyez Evi Müdürü Oruç Odabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencileri misafir etmekten dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. "Anaokulu ve ilkokullar siyez tanıtım ve farkındalık projesi" başlattıklarını anlatan Odabaş, şunları söyledi:

"Siyezin önemini kavramamız gerekiyor. Gelecek kuşaklara aktarabilmek çok önemli. Bunun değerini bilip doğru şekilde anlatıp insanlara tanıtmamız gerekiyor. Gelecek nesillere aktarmada farkındalık yaratacağını düşündüğümüz için anaokulları ve birinci sınıflarımızdan başladık. İlerleyen dönemlerde ikinci ve üçüncü sınıf olabilir. Kastamonu'da mümkün olduğunca her okula ulaşmayı düşünüyoruz. Belli bir sınırımız yok."

Kastamonu Üniversitesi Özel Okullarının Müdürü Nida Özveren ise 22 birinci sınıf öğrencisiyle etkinliğe katıldıklarını belirtti.

Etkinlikte geçmişle geleceği buluşturduklarını ifade eden Özveren, "Birinci sınıf öğrencilerimizle birlikte 10 bin yıllık tarihi olan siyez bulgurunu, siyez buğdayını tanıdık. 10 bin yıl öncesinden bir şeyin bugüne kadar nasıl geldiğini gördüler." diye konuştu.

Öğretmenlerden Gülistan Baysal da "Siyez Evi bizim için bulunmaz bir yer. Öğrencilerimiz hem kültürel değerleri gördüler hem de Kastamonu yöresinde yetişen 10 bin yıllık buğdayın öyküsünü öğrendiler. Buraya geldiğimiz için çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :