Oğlunu uyuşturucudan kaybeden 21 yıllık öğretmenin bağımlılıkla savaşı

Oğlunu uyuşturucudan kaybeden 21 yıllık öğretmenin bağımlılıkla savaşı

Geçen yıl 19 yaşındaki oğlunu, kullandığı uyuşturucu sonrası kaybeden 21 yıllık öğretmen N.E, yaşadığı dramın ardından bağımlılığa karşı adeta savaş açtı

SAMSUN (AA) - GAZİ NOGAY - İSMAİL ÇİMEN - Geçen yıl 19 yaşındaki oğlunu, kullandığı uyuşturucu sonrası kaybeden 21 yıllık öğretmen N.E. (47), yaşadığı dramın ardından bağımlılığa karşı adeta savaş açtı.

Oğlunu geçen yıl kasım ayında uyuşturucu madde kullanımı sonucu kaybeden N.E, hem bir anne hem de bir eğitimci olarak gençlerin uyuşturucu madde kullanımına karşı bilinçlendirilmesi ve ondan uzaklaştırılması amacıyla başlattığı mücadeleyi, AA muhabirine anlattı. 

Ölümünün üzerinden bir yıl geçen oğlunun çok sakin davranışlarıyla dikkati çektiğini belirten N.E, oğlunun ölüm haberini aldığı akşam kendisi için her şeyin tepetaklak olduğunu ifade ederek, "Oğlumunu ölüm olayını yaşayıncaya kadar hayat bizim için normal akışında devam ediyordu. Akşam evden, 'anne iki saatliğine çıkıyorum, arkadaşlarla görüşüp döneceğim' diyerek çıktığı gece ölüm haberi gelince dünyamız ters düz oldu. Toplum olarak nasıl bir bataklığın içerisinde olduğumuzu o gün görme şansımız oldu" diye konuştu.

Oğlunun ölümünün başlı başına bir acı olduğunu ancak ölümünden sonraki hukuksal sürecin sağlıklı işlememesinin de başka bir acı olduğunu vurgulayan N.E, gençler arasındaki yaygın madde kullanımının da ayrı bir acı olduğunu dile getirdi. 

"Gençler arasında çok yaygın olarak kullanılan bu sentetik maddenin ismini, oğlum öldükten sonra duydum" diyen N.E, şunları kaydetti:

"Oğlumun ölümüne kadar böyle bir maddenin varlığından haberim dahi yoktu. Hatta o öldüğü dönemlerde yaptığım araştırmada, basında da bununla ilgili pek fazla bilgi yoktu. Sadece, hepsi aynı içerikli olan ve muhtemelen aynı kaynaktan çıkmış birkaç makale vardı, bilgi anlamında hiçbir şey yoktu ancak bugüne geldiğimiz zaman gördüm ki internete 'bonzai' diye yazarsanız her gün onlarca haber, onlarca operasyonu görmeniz mümkün. Bu zaten her geçen gün daha da yaygınlaştığnın en somut göstergesi. Bir yıl içerisinde internette hiçbir haber bulamazken, bugün ölüm ve operasyon haberlerini rahatlıkla görebiliyorsunuz. Bu da kullanımın yaygınlaştığını gösteriyor."

Oğlunun ölümünün ardından "bonzai" ile ilgili birçok araştırma yaptığını anlatan N.E, söz konusu maddenin kullanım oranı, gençler üzerindeki etkisi, davranış bozuklukları gibi konularda detaylı bilgi sahibi olduğunu belirtti.

Gençler arasında "bonzai" kullananların sayısının, bilinenden daha fazla olduğunu savunan N.E, "Hiç tahmin etmediğimiz bir çocuk bu maddeyi sigara kullanır gibi kullanıyor. Zararlarını bildiği halde kullanıyor ama hiç kimse de bu zarardan etkileneceğine inanmıyor. Gençlerin böyle bir algısı var" dedi. 

- Kendini uyuşturucuyla müdadeyle adadı 

Uyuşturucu madde kullanımı konusunda resmi kurumlarca yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu dile getiren N.E, bunun üzerine öğretmenler olarak bir şeyler yapılması gerektiğini, daha sonra öğretmen sendikalarına çağrı yaparak, uyuşturucu ile mücadele konusunda bir platform kurduklarını söyledi.

Platform olarak çalışma planı hazırladıklarını ifade eden N.E, ayrıca Yeşilay'ın Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı'na katıldığını belirtti. 

Uyuşturucu ile mücadele konusunda yaklaşık 2 ay önce nasıl mücadele edeceğini bilmediği ancak artık ne yapması gerektiği konusunda detaylı bilgi sahibi olduğunu vurgulayan N.E, şunları söyledi:

"Bundan iki ay öncesine kadar, 'mücadele etmek lazım ama kiminle mücadele edeceğim, ne yapacağım, nasıl başa çıkacağım' diye düşünürken, bugün hem sendikaların hem de sivil toplum örgütlerinin geniş desteğini görmek ve arkasından Yeşilay'ın ülke çapında bir seferberliğe girişmesi sayesinde artık ne yapacağımı düşünmüyorum, o noktayı aştım. Bu ciddi bir gelişmedir. Bugün geldiğimiz noktada kurduğumuz platform ve Yeşilay'ın destekleriyle başta valilik ve emniyet olmak üzere tüm kurumlarla hep birlikte çalışacağımıza ve bu mücadelenin üstesinden geleceğimize inanıyorum."

- "Hukuksal süreci sonuna kadar takip edeceğim" 

Oğlunun niçin ve nasıl öldüğünü hala bilmediğini, sadece yanında bulunan arkadaşlarının "Biz bonzai kullandık, o öldü" sözünden başka somut bir delil olmadığını belirten N.E, "Ne bir somut veri var ne de Adli Tıp oğlumun ölüm şeklini açıklığa kavuşabildi. Savcılık ve polis araştırması da açıklığa kavuşturamadı. Hiçbir gerçek, üzerine gidilirse gizli kalmaz. Oğlumun ölümünün üzerine ciddi bir şekilde gidilmediğine inanıyorum. Sitemkarım" ifadelerini kullandı.

N.E, oğlunun ölümüyle ilgili hukuki süreci takip ettiğini ancak henüz bir iddianame dahi hazırlanmadığını, hukuksal süreci sonuna kadar takip edeceğini belirtti.

- "Aileler çocuklarına çok fazla güvenmesinler"

Ailelere de tavsiyelerde bulunan N.E, ailelerin çocuklarına fazla güvenmemesi gerektiğini vurguladı. Gençlerin artık kendi dünyalarını kurduğunu ve farklı yaşadıklarını ifade eden N.E, şöyle konuştu:

"Çocuklarımız bizlerden çok farklı düşünüyor. Gençler artık dünyalarını bizlerden farklı kurdu. Hepsinin artık telefonu, bilgisayar ve kendi odaları var. Çok fazla kontrol etme şansımız yok. Belki de 'nasılsa evde' diye kontrol etme gereği duymuyoruz. Bence ailelerin yapması gereken en önemli husus, 'çocuğum nasılsa yanımda, güvenli ortamda' diye düşünmesinler, vakitlerinin çoğunu dolu dolu onlarla geçirsinler. Bizim yıllardır yaptığımız 'çocuklarınıza güvenin' telkininin artık geçerli olmadığını düşünüyorum. Çocuklara sonsuz güven duymayalım, her zaman hata yapabileceklerini düşünelim ve ve onlara hata yapmadan müdahale edelim."

Kaynak:Haber Kaynağı