Obez hastaya "palyatif bakım"da nefes

Obez hastaya "palyatif bakım"da nefes

İzmir'in Gürçeşme semtinde yaşayan 70 yaşındaki Saniye Demirci 160 kiloya ulaşıp nefes alamaz hale gelince obez ve engelli hastalar için özel tasarlanan ambulans ile kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı- Yoğun bakımda fazla kiloya bağlı nefes darlı

İZMİR (AA) - EFSUN  YILMAZ - Gürçeşme semtinde ailesiyle maddi imkansızlıklar içinde yaşayan 70 yaşındaki Saniye Demirci, 160 kiloya ulaşıp nefes alamaz hale gelince tedavi altına alındığı palyatif bakım merkezinde 20 kilo verdi.

Aliağa'da uzun yıllar seyyar tezgahında çiçek satarak hayatını kazanan Demirci, sağlık sorunları yaşamaya başlayınca çocuklarının yaşadığı Konak ilçesine bağlı Gürçeşme semtine taşındı.

Hayırsever bir vatandaşın kendilerine tahsis ettiği evde eşiyle yaşam mücadelesi veren Demirci'nin sağlık sorunları ve kiloları gün geçtikçe arttı. Demirci 160 kiloya çıkıp nefes alamaz ve hareket edemez hale gelince obez ve engelli hastalar için özel tasarlanan ambulans ile İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. 

Nefes darlığı nedeniyle ilk günler hastanenin yoğun bakım biriminde tedavi gören Demirci, hayati tehlikeyi atlatınca hastaların fiziksel, psikososyal ve manevi gereksinimlerinin karşılandığı ve yaşam kalitesinin artırıldığı "palyatif bakım merkezi"ndeki obezite hastalarına ayrılan özel yatağa alındı. 

Hastanede 1 ay kalan ve özel diyet programı ile yaklaşık 20 kilo veren Demirci, evde bakım hizmeti almak üzere taburcu edildi. 

-"Nefes darlığı kilolarına bağlıydı"

Saniye Demirci'nin tedavi gördüğü merkezin başasistanı Dr. Yasemin Kılıç Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada nöroloji ve onkoloji hastalarının yanı sıra obezite hastalarına da tedavi uyguladıklarını kaydetti. 

Merkezde 2 yılda 300 civarında hastayı tedavi ettiklerini anlatan Öztürk, bakım uyguladıkları hastalardan birinin de 70 yaşındaki 5 çocuk ve 11 torun sahibi Saniye Demir olduğunu söyledi.

Demir'in nefes darlığı şikayetiyle hastaneye getirildiğini belirten Öztürk, şu bilgileri verdi:

"Kronik hastalıkları vardı, özellikle akciğer hastalıkları ağırlıktaydı. Nefes darlığı şikayeti de ağırlıklı olarak kilosuna bağlıydı. Yoğun bakıma ihtiyacı bulunuyordu. Akciğerlerinden rahatsızlığı devam ediyor ama kilo verince şikayetlerinde de gerileme oldu. Bacaklarındaki şişlikler nedeniyle ilk etapta yürüyemese bile zamanla daha rahat hareket edeceğine inanıyoruz."

Demirci'ye evde bakım hizmeti verileceğini kaydeden Dr. Öztürk, hastanın kontrollerinde düzenli kilo vermediği belirlenirse yine hastanede tedavi altına alacaklarını belirtti. 

Öztürk, obezitenin daha önce zengin hastalığı olarak bilindiğini ancak yetersiz ve dengesiz beslenme nedeniyle dar gelirlilerin de kilolarından şikayetçi olduğunu belirtti.

-"Gözümün yaşı durmuyor"

Obezler için özel tasarlanan yatağında AA muhabirine açıklamada bulunan Demirci, eş dostun yardımıyla hayatta kalabildiğini, nefes alamaz hale gelinceye kadar hiçbir doktora gitmediğini ifade etti.

Yürüyemediği için kişisel ihtiyaçlarını da karşılayamadığını dile getiren Demirci, "2 ay önce tuvalete kadar gidebiliyordum şimdi hiç kalkamıyorum. Bakıma ihtiyacım var. İnşallah yürüyebilmeyi istiyorum. Bizimkisi yaşamak sayılmaz ama yine de nefes aldığıma şükrediyorum" ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı