Obama, Vietnam Komünist Partisi lideri ile görüştü

Obama, Vietnam Komünist Partisi lideri ile görüştü

Başkan Obama, Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong'u Beyaz Saray'da ağırladı

ABD Başkanı Barack Obama, Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong ile Beyaz Saray'da görüştü.

İki ülkenin siyasetinde ciddi anlamda felsefi farklar olmasına rağmen, ağırlıklı olarak bölge siyaseti gibi ortak noktalar üzerine konuştuklarını belirten Başkan Obama, "İnsan hakları ve din özgürlüğü gibi konularda fikir ayrılıklarımız devam etmektedir" dedi.

ABD eski başkanlarından Bill Clinton'ın ilk adımını attığı, ABD ve Vietnam ilişkilerinin normalleşmesinin 20. yıldönümü münasebetiyle Washington'da bulunan Komünist Parti liderinin, Vietnam hükümetinde rol almıyor olmasına rağmen, Obama ile birebir Beyaz Saray'da bulunan oval ofiste görüşme yapmış olması dikkat çekti.

İki ülke arasındaki diplomatik diyaloğun önemli olduğunu belirten ABD lideri, yapılacak ortak çalışmaların önemini vurguladı.

 Vietnam Komünist partisi lideri ve ABD Başkanı'nın görüşme yapacağını 20 sene önce kimsenin hayal dahi edemeyeceğini,  Beyaz Saray'da yapıcı ve açık görüşmeler yaptığını belirten Trong, "Asıl önemli olan mevzunun iki eski düşmanın dost olmuş oluşudur" şeklinde konuştu.

Trong, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyiye gideceğini belirtti.

Ayrıca, Başkan Obama ve eşini Vietnam'a davet eden Trong, Obama'dan olumlu yanıt alırken, ziyaretin tarihine dair bir açıklama yapılmadı.

Obama'nın Vietnamlı liderle yapmış olduğu bu görüşme, ABD'nin Asya siyasetindeki yeni bir manevrası olarak değerlediriliyor.

Başkan Obama'nın Vietnamlı parti lideriyle görüşmesinin, zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip Güney Çin Denizi'nde, Çin'in yapmış olduğu faaliyetlerin ardından geliyor oluşu dikkat çekiyor.

Vietnam ve Çin arasında 1979 yılında ciddi anlamda sorunlar yaşanmıştı. İki ülke arasındaki sorunlar devam ediyor. 

Bu yılın başlarında da iki  ülke arasında ada krizi yaşanmıştı.

 Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.

 

 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı