Obama, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'yu Beyaz Saray'da ağırladı

Obama, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'yu Beyaz Saray'da ağırladı

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'yu Beyaz Saray'da kabul etti. Obama, başkent Washington’da resmi temaslarda bulunan Poroşenko’yu Oval Ofis’te...

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'yu Beyaz Saray'da kabul etti. 

Obama, başkent Washington’da resmi temaslarda bulunan Poroşenko’yu Oval Ofis’te ağırladı. Görüşme sonrası kameralar karşısında Poroşenko’yu öven Obama, Poroşenko’nun kritik liderliğinin Ukrayna tarihinin çok önemli bir dönemine rastladığına değindi.

“Ne yazık ki, bizim gördüğümüz Rusya’nın ilk Kırım’da ve son dönemde de Ukrayna’nın doğusundaki ihlalidir” diyen Obama, Rusya’nın attığı adımların, "Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesinin yanı sıra ülkedeki reform çabalarının da altını kazmayı planladığını" kaydetti.

Ülkenin doğusunda ayrılıkçıların denetiminde olan bölgelere özerklik verilmesini öngören yasa için "Ukrayna parlamentosunu sıkıştıran Poroşenko’nun çabalarını metheden" Obama, söz konusu yasanın Ukrayna lideri için “çok zorlu” olduğuna işaret etti. “Başkan Poroşenko’nun geçirdiği bu yasalar kolay yasalar değildi” diyen Obama, Poroşenko'yu "bu görev için en doğru kişi" olarak tanımladı. 

Obama, Washington ve diğer ortaklarının Rusya’yı baskı altına tutmayı sürdüreceğini dile getirerek, bozulmuş ekonomisini düzeltmek için Ukrayna'nın çabasını destekleyeceklerini dile getirdi. 

-Obama'ya desteği için teşekkür etti

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko da bugüne kadar verdikleri destek için Başkan Obama’ya teşekkür etti.

Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılarla kendi güçleri arasında barış istediğine dikkati çeken Poroşenko, “Ülkenin doğusunda gerilimi azaltmanın tek yolu barış sürecedir” dedi.

Rusya güçlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesini, Rus sınırının diğer birliklere ve mühimmat geçişine kapatılması ile Ukraynalı rehinelerin serbest bırakılmasını isteyen Poroşenko, 5 Eylül’de imzalanan ateşkes anlaşmasının gerçek bir barışa dönüşmesini ümit ettiğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı