Obama, Suudi Arabistan Kralı Selman İle Telefonda Görüştü

Obama, Suudi Arabistan Kralı Selman İle Telefonda Görüştü

İki lider görüşmede, Yemen’deki olayları ele aldı

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile Yemen’deki gelişmelerin ele alındığı telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama, Kral Selman ile görüşmesinde, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki güçlü dostluğu bir kez daha teyit etti ve ABD’nin Suudi Arabistan’ın güvenliğine yönelik taahhütlerinin altını çizdi.

İki lider, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden geçen Yemen tasarısının yanı sıra BM tarafından yürütülen görüşmeler dahil, Yemen’de siyasi dönüşümün sağlanmasına yönelik çabalardaki gelecek adımları da ele aldı.

Obama ve Suud Kralı Selman, Yemen’de kalıcı barışı sağlamaya dönük müşterek hedeflerine, BM tarafından ve KİK girişiminde öngörülmüş tüm partilerle yürütülen müzakere edilmiş bir siyasi çözümle ulaşılabileceğindeki görüş birlikteliklerini ifade etti.

Liderler, insani yardımlara ihtiyaç duyan Yemenliler'in durumunu da ele aldı.

Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından Husiler, "karşı direnişin merkezi" haline gelen Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmişti. Hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husilere yönelik operasyon başlatmıştı.

Söz konusu operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır katılıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı