O anketten çarpıcı sonuç: Amerikalıların yüzde 49'u...

O anketten çarpıcı sonuç: Amerikalıların yüzde 49'u...

Pew Araştırma Merkezinin anketine katılan Amerikalıların yaklaşık yarısı, ülkedeki Müslümanların "en az bir kısmının" ABD düşmanı olduğuna inanıyor.

Washington merkezli Pew Araştırma Merkezinin 7-14 Ocak tarihlerinde yaptığı ankette, 2 bini aşkın katılımcıya "Amerikalı Müslümanların ne kadarının ABD düşmanı olduğu düşüncesindesiniz" sorusu yöneltildi.

Katılımcılara "En az bir kısmı" ve "Çok azı/hiçbiri" seçenekleri sunuldu. Soruya "En az bir kısmı" cevabını verenlerden ayrıca "Hemen hemen tümü/çoğunluğu", "Yarısı" ve "Bazıları" şıklarından birini işaretlemeleri istenen ankette, fikir belirtmeme hakkı da tanındı.

Ankette Amerikalıların yüzde 49'unun, ülkedeki Müslümanların "en az bir kısmının" ABD düşmanı olduğuna inandıkları sonucu ortaya çıktı. Bu düşüncede olanlardan da yüzde 11'inin ülkedeki Müslümanların "hemen hemen tümü/çoğunluğunun", yüzde 14'ünün "yarısının", yüzde 24'ünün ise "bazılarının" ABD düşmanı olduğu kanaatini taşıdığı belirlendi.

Katılımcıların yüzde 42'si de "Amerikalı Müslümanların ne kadarının ABD düşmanı olduğu düşüncesindesiniz" sorusuna "çok azı/hiçbiri" cevabını verdi, yüzde 9'u ise fikir belirtmedi.

Ankette ayrıca katılımcılara "Kasım ayındaki seçimde ABD başkanı olacak kişinin İslam dinini kullanan 'aşırıcılar' ile ilgili nasıl bir dil kullanmasını tercih ettikleri" soruldu.

Katılımcıların yüzde 50'si "Yeni başkanın konu hakkında açıklamalarda bulunurken İslam dinini tümüyle eleştirmemesi için 'itinalı' konuşması gerektiği"ni ifade etti. Bu oran Demokrat Parti'yi destekleyen katılımcılar arasında yüzde 70'ye çıktı, Cumhuriyetçi Parti sempatizanları arasında ise yüzde 29 oldu.

Anket katılımcılarının yüzde 40'ı ise "Yeni başkanın konu hakkında İslam'ın tamamını hedef almaktan çekinmeyerek 'lafını esirgemeden' konuşması gerektiğini" ifade etti.

Bu düşünceyi paylaşanların oranı, Demokrat Parti destekçileri arasında yüzde 22, Cumhuriyetçi Parti seçmenlerinde ise yüzde 65 oldu.

AA