Nüfusunun iki katı insan "tost"una mola veriyor

Nüfusunun iki katı insan "tost"una mola veriyor

Türkiye'nin en işlek karayollarından birinin üzerinde bulunan yaklaşık 25 bin nüfuslu Balıkesir'in Susurluk ilçesi, ünü yurt dışına yayılan tostu ve ayranından önemli oranda gelir sağlıyor- Susurluk Ticaret Odası İkinci Başkanı Ayyıldız: - "İstanbul-İzmir

BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - İstanbul-İzmir karayolunda bulunan, yaklaşık 25 bin kişinin yaşadığı Balıkesir'in Susurluk ilçesinde, ünü yurt dışına yayılan tost ve ayranı için nüfusunun iki katı insan mola veriyor.

Susurluk, ünlü tostu ve ayranından önemli gelir elde ediyor. Ekmeği ve peynirinin üretilmesi, tesislerde çalışanlarıyla en az 500 kişiye istihdam yaratan tost ve ayran, ilçe ekonomisinin belkemiğini oluşturuyor.

Susurluk Ticaret Odası İkinci Başkanı İrfan Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin Susurluk tostu ve ayranıyla tanındığını söyledi.

Bu iki lezzeti ilçeyi ziyaret edenlere sunduklarını dile getiren Ayyıldız, müşterilerinin daha çok İstanbul-İzmir karayolunu kullanan vatandaşlar olduğunu ifade etti.

Tost ve ayranın ilçe ekonomisine büyük katkı sağladığını vurgulayan Ayyıldız, şöyle konuştu:

"Susurluk, Türkiye'nin en kalabalık karayollarından birinin tam ortasında bulunuyor. Buradan aracıyla geçenlerin önemli bölümü Susurluk tostu yemeden, ayranını içmeden gitmez. Susurluk Bölge Trafik rakamlarına göre, İstanbul-İzmir karayolundan yaz dönemi̇nde günlük ortalama 500 bi̇n araç geçiyor, kış aylarında ise ortalama 150 bine yakın araç geçişi oluyor. Bunların yüzde 10'unun mola verdiğini hesaplarsak ve her birinde 4 kişi olduğunu düşünürsek ki daha fazlası uğruyor, kış aylarında günlük 50 bin, yaz aylarında ise 100 binin üzerinde yolcu tost ve ayranımız için bize geliyor."

İlçedeki 12 tesisten aldıkları rakamlara göre şu anda günlük 50 bin tost satışı yapıldığına dikkati çeken Ayyıldız, "Nüfusumuzun iki katına tost satıyoruz. Yaz aylarında ise günlük, nüfusumuzun 4-5 katı kişi tostumuzdan yiyor. Bu orana yakın miktarda da ayran tüketiliyor." dedi.

Tostun ilçede adeta sektör oluşturduğunu vurgulayan Ayyıldız, "Tostumuz genellikle peynirli oluyor ama karışık isteyene sucuklu da veriliyor. Tost ekmeği özeldir ve ilçemizdeki fırınlarda üretilir. Hatta birçok kente buradan tost ekmeği gönderiyoruz. Peyniri, sucuğu derken birçok kişi tosttan bir şekilde ekmek kazanıyor." diye konuştu.

İlçede tost ve ayranla en az 500 kişiye istihdam yaratıldığını belirten Ayyıldız, ayran için aldıkları "coğrafi işaret"i Susurluk tostuna almak amacıyla da başvuruyu yaptıklarını, sonuç beklediklerini kaydetti.

- "Her geçtiğimde kesinlikle Susurluk tostu yiyorum"

Susurluk Belediyesi Dinlenme Tesisleri'nde çalışan tost ustası Şükrü Kural ise tostun lezzetli olmasının ekmeğinden ve peynirinden kaynaklandığını söyledi.

Tostun peynirinin mayalanmış ve az tuzlu olduğunu dile getiren Kural, "Tost ekmeği de sadece burada üretiliyor, kendine has. Günlük 8 saat çalışmayla 500 tost yapıyorum. 24 saat burada tost yapılır ve satılır." dedi.

İlçede mola vererek Susurluk tostu yiyen Ayhan Kaya, "İstanbul'dan İzmir'e yolculuk yaparken mola verdik. Buradan her geçtiğimde kesinlikle Susurluk tostu yiyorum. Genelikle karışık tost tercih ediyorum. İzmir dönüşünde muhtemelen yine gelip yiyeceğim." diye konuştu.

Seren Sayım da Bursa'dan İzmir'e ağabeyiyle seyahat ederken mola verdiklerini belirterek, "Buranın özelikle karışık tostunu çok seviyorum. Yanında bir de ayranını. Buradan her geçtiğimizde mola veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Mola veren Badi Kolcu ise "İzmir'den İstanbul'a seyahat ediyoruz. Ailece Susurluk'tan geçerken ayran ve tost yiyoruz. En sonunda üzerine bir çay içiyorum. Susurluk tostunu çok seviyorum ve mola verirken gayet rahat ediyoruz. Buranın tostunun yanı sıra dostluğunu da seviyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :