Nüfus cüzdanında o uygulama sona eriyor

Nüfus cüzdanında o uygulama sona eriyor

Hükümet, müftülere evlendirme yetkisi veren düzenlemede nüfus ve vatandaşlık işleriyle ilgili de önemli değişiklikler yapıyor. Bunlardan biri de 3 isim düzenlemesi.

Çoğu nüfus cüzdanına kısaltma ile giren bu isimler artık açık yazılacak. 3 ismi bulunan bir vatandaşın kimliğinde, bu 3 isim de açık olarak yer alacak

TBMM’ye sunulması beklenen yasa tasarısı ile getirilmesi planlanan düzenlemeler şöyle:

KİMLİK KARTI: Nüfus cüzdanı ibareleri “kimlik kartı” şeklinde değiştirilecek.

HASTANEDE BİLDİRİM: Doğum bildirimi doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşuna da yapılabilecek. Bildirim zamanında yapılırsa değerli kâğıt bedeli ödenmeyecek.

ÖLÜLERE TESPİT: Merkezi Veri Tabanı’nda yer alan bilgilere göre uzun süre işlem görmeyen ve yaşı itibarıyla ölü olması muhtemel kişilerin kayıtları kapatılacak.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ: Soyadı Kanunu’na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları; mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulu kararıyla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek.

İKAMETGÂH: Vatandaş kendisi ve çocukları için nüfus kayıt örneğini, ikametgâh belgelerini fiziki veya elektronik ortamda isteyen kuruma verebilecek. Muhtara gitmeye gerek olmayacak.

YABANCIYA KİMLİK: Türkiye’de ikamet izni bulunan yabancılar, kimlik numarası verilerek “yabancılar” kütüğüne kaydedilecek. İkamet izni aranmaksızın kimlik numarası vermeye ise İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.

HABERTÜRK