Normandiya dörtlüsü liderleri toplanıyor

Normandiya dörtlüsü liderleri toplanıyor

Ukrayna krizine çözüm için Fransız, Alman, Rus ve Ukraynalı liderler yarın Berlin’de bir araya geliyor

KİEV/MOSKOVA (AA) – Ukrayna’nın doğusundaki krize çözüm bulmak amacıyla Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun Normandiya formatında yarın Almanya'nın başkenti Berlin’de zirve toplantısı yapacağı bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Poroşenko’nun, Hollande ve Merkel ile üçlü telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Açıklamada, “Taraflar, 19 Ekim’de Berlin’de, Rusya’nın Minsk Anlaşmasının güvenlik politikaları ile ilgili kısımlarını yerine getirmeye zorlanması amacıyla Normandiya formatında liderlerin toplanması için anlaştı.” ifadesi kullanıldı.

- Kremlin Putin’in katılacağını duyurdu

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov da yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yarın yapılacak toplantıya katılacağını duyurdu. Peskov, “Putin, yarın Hollande, Merkel ve Poroşenko ile görüşmeye katılmak üzere Berlin’e gidecek.” dedi.

Ağustos ayında Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Kırım’da Ukrayna istihbaratının planladığı terör saldırısını engellediğini öne sürmüş, Ukrayna ise bunu yalanlamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ukrayna yönetimini terör politikasına başvurmakla suçlayarak, Normandiya formatında liderler zirvesinin gerçekleştirilmesinin anlamsız olduğunu söylemişti.

Fransa; Almanya, Ukrayna ve Rusya liderlerinin katılımıyla Ukrayna kriziyle ilgili Berlin’de zirve düzenlenmesi için geçen hafta bir çalışma başlatmıştı. Bu çerçevede, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, önce Putin ve Merkel'le, ardından Poroşenko ile telefonda görüşmüştü.

İki yıl önce Normandiya çıkartmasının yıl dönümü dolayısıyla Fransa’da düzenlenen etkinliklerde ilk defa bir araya gelen dört ülkenin lideri, zaman zaman bu krizi çözmek için dörtlü zirveler gerçekleştiriyor. Dışişleri bakanları seviyesinde de gerçekleşen bu toplantılar, uluslararası kamuoyu tarafından ‘’Normandiya dörtlüsü’’ veya ‘’Normandiya formatı’’ olarak anılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :