Nil Havzası ülkeleri Su ve Sulama bakanlarının Mısır ziyareti

Nil Havzası ülkeleri Su ve Sulama bakanlarının Mısır ziyareti

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Nil Havzası ülkeleri arasındaki sorunların uzlaşıyla çözülmesi ve işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu

KAHİRE (AA) - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Nil Havzası ülkeleri arasındaki sorunların uzlaşıyla çözülmesi ve işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sisi, başkent Kahire'deki İttihadiye Sarayı'nda Nil Havzası ülkelerinden Sudan, Tanzanya, Uganda, Güney Sudan ve Burundi'nin Su ve Sulama bakanlarını kabul etti.

Sisi, başkent Kahire'de "Su Araştırmaları Ulusal Merkezi"nin düzenleyeceği konferansa katılmak üzere Mısır'a gelen bakanları kabulünde, ülkesinin Nil Nehri sularına yönelik tutumunu ortaya koyduğunu ve ortak su kaynaklarının yönetimi için işbirliğinin en iyi yöntem olduğunu vurguladı.

Nil Nehri'nin Mısır için stratejik öneme sahip olduğuna ve daha fazla ortak projelere imza atmak için Nil Havzası ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Sisi, bu ülkelerin imzaladığı anlaşmadan kaynaklı yaşanan anlaşmazlıkların uzlaşı yoluyla çözülmesi çağrısında bulundu.

Ülkesinin tüm tarafların su güvenliğini teminat altına alacak kapsamlı bir anlaşmadan yana olduğunu belirten Sisi, Mısır'ın diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmeme prensibi temelinde bir siyaset benimsediğini vurguladı.

Mısır yönetimi haklarının, 1929'da İngiltere ve Mısır arasında, 1959'da ise Mısır ve Sudan arasında imzalanan anlaşmalar ile garanti altına alındığını, çıkarlarına zarar verecek herhangi bir projeyi veto etme hakkı olduğunu iddia ediyor.

Aralarında Etiyopya'nın da bulunduğu Nil Nehri havzası ülkelerinin çoğu ise sömürge döneminde yapıldığı gerekçesiyle anlaşmalara karşı çıkıyor.

Nil Nehri havzasında yer alan 10 ülkeden 7'si 2010 yılında "Entebbe Anlaşması" olarak bilinen ve Nil Nehri üzerinde yapılacak herhangi bir proje için Mısır'ın iznini gerektirmeyen bir anlaşma imzalamış, Mısır ve Sudan anlaşmayı reddetmişti. 2011 yılında Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını kazanan Güney Sudan ise anlaşmayı imzalayacağını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :