Nikbay'dan Konya Pilavı değerlendirmesi

Nikbay'dan Konya Pilavı değerlendirmesi

Diyetisyen Demet Nikbay Konya pilavı ve düğün yemekleri kalorilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Diyetisyen Demet Nikbay, Konya pilavı ve düğün yemekleri kalorilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

 

Diyetisyen Demek Nikbay, Konya’ya özgü düğün pilavlarında yenilen yemeklerin kalorilerini ve faydalarını anlattı. Gazetemize değerlendirmede bulunan Diyetisyen Nikbay, “Konya’mızın güzel geleneklerinden  olan düğün yemekleri, bizleri ve türlü lezzetleri bir araya getirir. Yoğurt çorbasıyla başlayan, zerde ve etli pilavla (denizaltı daha makbuldür)  devam edip irmik helvası ve bamya çorbasıyla nihayet bulan bu listede önemli kaloriler var. Sıralama bazen değişse de genelde başlangıç olarak tükettiğimiz yoğurt çorbası, 1 orta boy kepçe  tüketildiğinde 70  kilokalori enerji verir ve 1 dilim ekmek yerine tüketilebilir. Kemik sağlığımıza faydalı kalsiyum ve fosforun iyi bir kaynağıdır. B grubu vitaminleri açısından da iyi bir besindir.

Çorbanın yanında açılışta masaya davet edilen zerde ise 1 orta boy kase tüketildiğinde 400 kilo kalori enerji verir ve ayrıca %94 gibi yüksek oranda basit karbonhidrat içerir maalesef…

 Son dönemde pirinç pilavı yerine daha doğru bir seçim olarak karşımıza çıkan etli bulgur pilavının da 1 orta porsiyonu yaklaşık 300 kilokaloridir. Pirinç yerine tercihimizi bulgurdan yana kullanırsak daha yüksek lif, protein, vitamin, mineral kazanmış ve daha az tuz almış oluruz. Ayrıca pirinçten daha düşük glisemik indeksli besin tüketmiş oluruz ki bu şeker hastalığında çok önemli bir ayrıntıdır.

İrmik helvasıysa pilavdan sonra çıkar sahneye ve maharetli bir aşçının yeteneğini konuşturduğu bir lezzettir. Kendileri  3 yemek kaşığı tüketildiği zaman 300 kilokalori kadar enerji veren bir tatlıdır. Çok az (%6)  protein, kalanı yaklaşık olarak yarı yarıya yağ ve basit karbonhidrat içerdiği için özellikle şeker hastalığı olanların ve sınırlı yağ tüketmesi gerekenlerin porsiyon kontrolü yapması önemlidir.

Finale yakın bizleri selamlayan etli bamya çorbasının ise 1 orta porsiyonu 160 kaloridir. İyi bir C, K, B12 vitamini kaynağı olan bu çorba, demir, magnezyum, mangan gibi mineralleri de  kazandırır bize. Yüksek diyet lifi ve pektin içeriği ile, uzun süreli tokluk sağlamada, barsak hareketliliğini artırmada, kan şekerini dengelemede ve kolesterol düşürmede olumlu etkileri vardır. Tabi ki kolesterol düşürücü bu etkisi yağlı etle pişirildiği zaman çok da masum olmayan, kalp damar hastalıkları olan misafirlerin dikkatli tüketmesi gerektiği bir çorba haline getirir” dedi.

“KARARINDA VE YAVAŞ YEMELİYİZ”

Diyetisyen Nikbay, Konya düğün yemeklerinin kararında yenmesi gerektiğinin altını çizdi. Nikbay” “Her türlü besini tüketirken yapmamız gereken ölçülü tüketim düğün yemeklerimiz için de geçerlidir. Tabi ki dostlarımızla yediğimiz yemeklerin iştah açma etkisi vardır, fakat fazla miktarda tüketildiğinde bu eşsiz lezzetler masada durduğu gibi durmayabilir.  İyisi mi biz yine porsiyon kontrolü yaparak ve lezzetine varmak için biraz yavaş, iyi çiğneyerek yiyelim yemeğimizi. Ve tabi ki sonrasında aldığımız yüksek enerjili besinleri daha iyi sindirebilmek için aktivitemizi yapmayı ve yeterli miktarda su tüketmeyi de ihmal etmeyelim. Diyet yapma sürecinde olanlarda bir sonraki öğünde lor peynirli salata gibi düşük kalorili besinler tüketerek doyurucu ve dengeli bir seçim yapmış olsunlar.

Sonuç olarak “Her şeyin azı karar çoğu zarar” şeklindeki özlü sözümüzün de önemini vurgulamak isterim. Hayatlarının en önemli günlerini bizimle paylaşan, geleneklerimizi düğün törenleriyle sürdüren evlenecek çiftlerimize de çok mutlu günler dilerim” diye konuştu