Nijeryalı Şii lider Zakzaki için İstanbul'da eylem

Nijeryalı Şii lider Zakzaki için İstanbul'da eylem

İSTANBUL (AA) - Nijerya İslami Hareketi (IMN) taraftarlarıyla, ordu birlikleri arasında yaşanan çatışmalar sonrası tutuklanan Şii lider Şeyh İbrahim...

İSTANBUL (AA) - Nijerya İslami Hareketi (IMN) taraftarlarıyla, ordu birlikleri arasında yaşanan çatışmalar sonrası tutuklanan Şii lider Şeyh İbrahim Zakzaki'nin serbest bırakılması için eylem yapıldı.

Nijerya İslami Hareketi İle Dayanışma Platformu üyesi yaklaşık 350 kişilik bir grup, Zakzaki'ye özgürlük talebiyle Eminönü Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Ekrem Ekşi, Zakzaki'nin 2015 yılında yakalandığını hatırlatarak, ciddi sağlık sorunları yaşadığını ve derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Ekşi, Nijerya Yüksek Mahkemesi'nin Zakzaki için serbest bırakma kararı vermesine rağmen hala içeride tutulduğuna dikkati çekerek, "Her an hayatını kaybedebileceği bilgileri gelen Şeyh İbrahim Zakzaki, kuşkusuz ki Allah katında imtihanını en güzel şekilde vermekte ve bir Bilal-i Habeşi misali İslam davasında bir kandil gibi yerini almaktadır. Buradan Nijerya hükümetine, Şeyh İbrahim Zekzeki'ye bir şey olursa, bunun peşini bırakmayacağımızı duyuruyor ve kırmızı çizgimiz olduğunu hatırlatıyoruz." ifadelerini kullandı.

- Zakzaki 2015'te yakalanmıştı

Nijerya ordusu, Şiilerin 12 Aralık 2015'te General Tukur Buratai'nin konvoyunun geçişini engellemesi üzerine Kaduna'ya bağlı Zaria kentindeki Bakiyyetullah Hüseyniyesi'ne operasyon düzenlemişti.

Ordu, Şii din adamı İbrahim Zakzaki ve destekçilerinin hedef alındığı operasyonda 7 kişinin öldüğünü iddia ederken, İnsan Hakları İzleme Örgütü 300'den fazla kişinin öldürüldüğünü ileri sürmüştü. IMN de en az 700 üyesinin öldürüldüğünü öne sürüyordu.

Zakzaki'nin gözaltına alındığı operasyon Tahran, Beyrut ve Yeni Delhi'de protestolara neden olmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :