"Nijerya'daki Şiddetten En Çok Çocuklar Etkilendi"

"Nijerya'daki Şiddetten En Çok Çocuklar Etkilendi"

UNICEF'in "Kayıp Çocukluklar" raporundan:

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Nijerya'nın kuzeydoğusundaki eyaletlerde güvenlik güçleriyle Boko Haram terör örgütü arasındaki çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan çocukların sayısının 800 bine ulaştığını bildirdi. 

UNICEF, 276 kız öğrencinin geçen yıl Chibok'taki okullarından Boko Haram militanları tarafından kaçırılmasının yıl dönümünde "Kaybolan Çocukluklar" raporunu yayımladı. 

Raporda, Boko Haram'ın kitlesel şiddet eylemlerine başladığı 2009 yılından bu yana, bölgeden kaçan 1,5 milyon Nijeryalı arasında 800 bir çocuk bulunduğu belirtildi. 

UNICEF, raporda evlerini terk etmek zorunda kalanlardan 1,2 milyonunun ülke içinde diğer bölgelere, 200 bininin de komşu ülkelere sığındığını kaydetti. 

Şiddet olaylarında 15 bin kişinin yaşamını yitirdiğine işaret edilen raporda, "Sadece geçen yıl 7 bin 300 kişi öldü. Boko Haram militanların yıl başından bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı ise bini geçti" ifadeleri kullanıldı. 

Raporda geçen yıl ülkedeki 300 okula saldırı düzenlendiği, 196 öğretmenle 314 öğrencinin öldürüldüğü vurgulandı. 

- "Çocuklar birçok şiddet eylemine maruz kalıyor"

Çocukların militanlar için kolay hedef olduğuna dikkat çekilen raporda, "Çocuklar, ne yazık ki cinsel tacizden cinayete, birçok şiddet eylemine maruz kalıyor. Genç kızlar, militanlarla evlenmeye zorlanıyor ve tecavüze uğruyor" değerlendirmesi yapıldı. 

UNICEF'in Batı ve Orta Afrika Direktörü Manuel Fontaine de konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Chibok'ta 200'den fazla kız öğrencinin kaçırılması, Nijerya ve bölgede yaşanan trajedilerin sadece biri. Nijerya'da çok sayıda kız ve erkek çocuk kayıp. Bu çocuklar, ya kaçırıldılar ya silahlı gruplar tarafından asker olarak kullanılıyorlar ya da saldırıya uğradılar. Çocukluklarını yaşayamadılar." 

Adı yerel Hausa dilinde "Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, yaklaşık 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya'nın kuzeyinde 2002 yılında kuruldu. Örgütün, liderleri Muhammed Yusuf'un 2009'da gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı kitlesel şiddet eylemlerinde binlerce kişi yaşamını yitirdi, binlercesi de yerlerinden oldu. 

Kaynak:Haber Kaynağı