Nijerya'da yasa dışı madenler tehdit oluşturuyor

Nijerya'da yasa dışı madenler tehdit oluşturuyor

Yasa dışı madencilik bölgede yaşayanların sağlığını tehdit ediyor

ABUJA (AA) - Batı Afrika ülkelerinde yasa dışı faaliyet gösteren madenler, ülke ekonomisine ve insan sağlığına tehdit oluşturuyor.

Nijerya'da madenler üzerine çalışmalar yapan Dr. Murtala Yakasai, AA muhabirine açıklamasında, yasa dışı madenciliğin sadece ülke ekonomisine zarar vermediğini, bölgede yaşayanlar için de ciddi sağlık problemlerine neden olduğunu söyledi.

Yakasai, "Nijerya'da yasa dışı madencilik faaliyetleri yaygın bir şekilde yürütülüyor. Bu faaliyetlerin sonucunda da sadece Nijer eyaletinde 28 çocuk kurşun zehirlenmesi yüzünden hayatını kaybetti." dedi.

Yasa dışı madenciliğin Zamfara eyaletinde de yaygın olduğunun altını çizen Dr. Yakasai, yasa dışı ve kontrolsüz madencilik faaliyetlerine bağlı olarak beş yaş altı çocukların zehirli gazlardan etkilendiğini ve bazılarının hayatını kaybettiğini belirtti.

Yakasai, "Yasa dışı madenciliği durdurmak için federal hükümet, bakanlık ve güvenlik bütçelerini artırmalı ve komşu ülkeler başta olmak üzere uluslararası anlamda iş birliği kurmalıdır." ifadelerini kullandı.

Abuja Coğrafi Bilgi Sistemi uzmanı Mubarak A. Balarabe Dambazau, Nijerya'da altından demir cevherine, gümüşten kalaya kadar birçok madenin bulunduğunu dile getirdi.

Dambazau, yeterli önlemlerin alınmaması, toplumsal bilincin az olması ve fakirlik nedeniyle yasa dışı madenciliğin ülke genelinde yaygın olduğunu sözlerine ekledi.

Plateau eyaletinin Mambilla bölgesinde güvenlik güçlerinin yasa dışı madencilere yönelik operasyonunda çıkan çatışmalarda en az 10 kişi hayatını kaybetmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :