Nijerya'da insan hakları ihlalleri

Nijerya'da insan hakları ihlalleri

Uluslararası Af Örgütü: "Nijerya polisi ve ordusu, kadın, erkek ve çocuklara tecavüz, dayak ve ateş etme yöntemlerini kullanarak sistematik işkence uyguluyor"

LAGOS (AA) - Uluslararası Af Örgütü, "Nijerya polisi ve ordusunun, ayırt etmeksizin gözaltına aldığı kadın, erkek ve çocuklara tecavüz, dayak ve ateş etme gibi yöntemleri kullanarak sistematik işkence uyguladığını" belirtti.

Merkezi İngiltere'de bulunan örgütün ''Cehennem ateşine hoş geldiniz: Nijerya'da işkence ve kötü muamele'' başlıkla hazırladığı raporda, genellikle geniş çaplı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden "kestirme yoldan bilgi alarak soruşturmanın güvenliğini sağlamak veya haraç almak için işkence uygulandığı" ifade edildi.

Güvenlik güçlerinin "dayak, elektrik verme, tırnak ve diş çekmenin yanı sıra dayak, ateş etme, tecavüz ve cinsel şiddet yöntemlerine düzenli şekilde başvurduğu" dikkati çekilen raporda, ülkede birçoğu resmi olmayan karakolların çoğunda gayriresmi görev yapan bir işkenceci bulunduğu" kaydedildi.

Gözaltına alınanların hücre hapislerde tutulduğu, ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmediği vurgulanan raporda, ülkede işkencenin ceza gerektiren bir suç olarak dahi görülmediği belirtildi. Raporun, bir Müslüman bilim adamı ve eşinin yaklaşık 2 ay önce Ogun eyaletindeki evinden gece yarısı alınarak gizli bir hücre evinde tutulmasının ortaya çıkmasının ardından gelmesi dikkati çekti. Bilim adamı ve eşinin polisler hakkında dava açması bekleniyor.

Raporda, ordunun kuzeyde Boko Haram örgütü ile girdiği çatışmalarda, örgüt üyelerini ararken birçok şüpheliyi örgütle ilişkilendirerek gözaltına alıp işkence yaptığı belirtildi.

Nijerya'da 2004'te Sivil Özgürlükler Örgütü de benzer bir rapor yayınlayarak, polis ve ordunun neden olduğu insan hakları ihlallerine dikkati çekmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı