Nijerya’da gıda güvenliği tehdit altında

Nijerya’da gıda güvenliği tehdit altında

Nijerya'nın güneybatısında bulunan Borno eyaletine bağlı Kalle köyünde çiftçilere yönelik saldırılar, gıda krizinin artırma riski taşıyor.

Nijerya'da çiftçilerin öldürülmesi gıda güvenliğini tehdit ediyor.

Nijerya'nın güneybatısında bulunan Borno eyaletine bağlı Kalle köyünde çiftçilere yönelik saldırılar, gıda krizinin artırma riski taşıyor. Kalle köyünde hafta sonunda gerçekleştirilen saldırılarda 12 çiftinin öldürülmesi üzerine dehşete kapılan NRC yetkilileri, çiftçilerin toprağı ekip biçmek ve ailelerine geri dönebilmek için korunması gerektiğini söyledi.

NRC Maiduguri Bölge Müdürü Anja Riiser, "Nijerya'nın kuzey doğusunda son zamanlarda artan şiddet seviyesi endişe verici bir hale geldi. Çiftçiler kolay bir hedef halinde. Bölgede çiftçiler hedef alınarak gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle insanlar topraklarını ekip biçmeye korkuyor. Bu durum bölgedeki gıda krizini daha da kötü hale getirebilir. Çiftçilerin toprağı ekip biçebilmesi ve ailelerine sağlam bir şekilde geri dönebilmesi gerekiyor" dedi.

Yetkililer, evlerinden göç eden insanları yaşamlarını yeniden icra etmesi amacıyla geri dönmesi için teşvik ediyor. Çiftçilere yönelik son saldırılar, kırsal toplulukların savunmasızlığını gözler önüne seriyor. Bölgede yaşayan Haruna, NRC yetkililerine, "5 silahlı adam bizi kuşattığında çiftlikdeydik. Adamları bir ağaca götürdüler ve onları hayvanlar gibi kesmeye başladılar. Tekrar tekrar, bu sene ekim yaptığımız bitkileri hasat etmemize izin vermeyeceklerini söylediler" diye konuştu.

Saldırılardan sonra en az bin 300 kişinin kaçtığı, birçoğunun ise Maiduguri'deki göç kamplarına sığındığı kaydedildi. Öldürülen çiftçilerin aileleri ve arkadaşları, çiftliklerine dönmeye korktuklarını da dile getirdi.

"Kocamı öldürülürken yanındaydım"

Saldırılar yüzünden yaşadığı Kalle köyünü terk eden Indagiju, "Kocamı öldürürlerken çocuklarımla birlikte yanlarındaydık. Ağladım ve bize acımaları için onlara yalvardım ama dinlemediler. Bir daha asla çiftliğe geri dönmeyeceğim" şeklinde konuştu.

Çiftçilere saldırılar Nijerya'nın kuzey doğusundaki mevcut gıda krizini tehdit ediyor. Şiddetin arttığı kuzey doğudaki eyaletler Adamawa, Yobe ve Borno'da 2,9 milyon insanın akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu tahmin ediliyor. Çiftçiler ya öldürülüp ya da çiftliklerini terk etmeye zorlanırken, mahsuller tahrip edilmiş ve gıda depoları da yağmalanıyor.

"Acil önlemlere ihtiyaç var"

Kıtlık Erken Uyarı Sistemleri Ağının son tahminlerine göre, önümüzdeki aylarda acil gıda güvensizlik seviyeleri yaşanabilir. NRC Bölge Müdürü Riiser, "Çiftçileri saldırılara ve yağmalanmaya karşı korumak için acil önlemlere ihtiyaç var, böylece çiftçiler arazilerini güvenli bir şekilde ekip biçebilir ve ailelerini besleyebilirler. Ancak, çiftçileri korumaya yönelik bu önlemler, hareketlerinin sınırlandırılmasına dönüşmemelidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı