Nijerya'da eyalet valilerinden birlik çağrısı

Nijerya'da eyalet valilerinden birlik çağrısı

Ülkenin güneyindeki 17 eyaletin valisi, ülke bütünlüğünün ve federalizmin vazgeçilmez olduğunu açıkladı

ABUJA (AA) - Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da 17 eyalet valisinin bir araya geldiği toplantı sonrası birlik çağrısı yapıldı.

Ülkenin güneyinde bulunan ve ticaret başkenti olarak kabul edilen Lagos'ta "Güney Eyalet Valileri Forumu"nda bir araya gelen valiler yaptıkları ortak açıklamada ülke bütünlüğünün ve federalizmin vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Nijerya'da federalizmin ve yetki devrinin devam etmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Birleşik ve bölünmez bir ulusun devamı için kararlıyız." ifadelerine yer verildi.

Eyaletler arası ekonomik ve güvenlik alanlarında işbirliği yapılacağı aktarılırken "Ekonomik büyüme, altyapının güçlendirilmesi ve kalkınma için iş birliği yapmaya hazırırız. Vatandaşların güvenliği için her türlü adım atılacak ve iş birliği yapılacaktır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamanın ülkenin güneydoğu eyaletlerinde faaliyet gösteren ayrılıkçı Biafra Yerli Halkları (IPOB) ile ordu birlikleri arasında yaşanan gerilim sonrası gelmesi dikkat çekti.

Nijerya'nın Abia eyaletinde geçen haftalarda ordu birlikleri ile IPOB üyeleri arasında gerginlik yaşanmış ve olaylar sonrasında Nijerya, ayrılıkçı faaliyetler yürüten IPOB'u "terör örgütü" ilan etmişti.

Öte yandan IPOB, yöneltilen suçlamaları reddederek bölgedeki bazı polis merkezlerine ve camilere düzenlenen saldırıların grup üyeleri ile ordu birlikleri arasındaki çatışmalardan yararlanan başka gruplar tarafından yapıldığını öne sürmüştü.

Biafra halkının, Nijerya'nın güneyinde bağımsız Biafra devletini kurma talebiyle ayaklanması üzerine 1960'larda çıkan iç savaşta milyonlarca kişi hayatını kaybetmişti. Ülkenin güneydoğusunda 1967'de kurulan Biafra Cumhuriyeti, iç savaş sonunda yeniden Nijerya'nın egemenliği altına girmişti. IPOB, haksız muameleye uğradıklarını gerekçe göstererek Igbo etnik grubu merkezli bir devlet kurmak istiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :