Nijerya'da bölünmeye karşı birlik çağrısı

Nijerya'da bölünmeye karşı birlik çağrısı

Oyo Eyalet Valisi Abiola Ajimobi:- "Oy birliği ile ülkenin birliğinin kutsal olduğuna dair görüş birliğine vardık"- "Biz bu topraklarda başka bir Ruanda ya da Somali olmak istemiyoruz"

ABUJA (AA) - Nijerya Devlet Başkan Yardımcısı Yemi Osinbajo liderliğinde başkent Abuja'da bir araya gelen eyalet valileri, ülkedeki ayrılıkçı hareketlere karşı Ruanda ve Somali'de yaşanan iç çatışmaları örnek göstererek birlik çağrısı yaptı.

Son zamanlarda ülkenin güneyinde bulunan İgbo halkının bağımsızlık çağrısı sonrası kabileler arası gerginlik yaşanıyor. Buna ilişkin olarak federal hükümetin çağrısı ile eyalet valileri bir araya geldi.

Osinbajo liderliğinde 36 eyalet valisinin katıldığı toplantı sonrası açıklama yapan Oyo Eyalet Valisi Abiola Ajimobi, "Oy birliği ile ülkenin birliğinin kutsal olduğuna dair görüş birliğine vardık. Hepimiz bu konuda insanları eğitmek için anlaştık." dedi.

Ajimobi, Ruanda ve Somali'deki iç çatışmaları hatırlatarak, bu olumsuzlukları ülkesinde yaşamak istemediklerini vurguladı.

Ülkede iç savaş çıkarsa herkesin kaybedeceği uyarısında bulunan Ajimobi, "Siz hiç sivil savaş yapıp aynı kalmış bir ülke gördünüz mü? Biz bu topraklarda başka bir Ruanda ya da Somali olmak istemiyoruz." diye konuştu.

İgbo halkının bağımsızlık talebi sonrası ülkenin kuzey eyaletlerinde bulunan bazı gruplar bölgelerinde yaşayan İgboların ülkenin kuzeyini terk etmesi çağrısında bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :