Nijer'de Boko Haram ile mücadele zirvesi

Nijer'de Boko Haram ile mücadele zirvesi

Çad Gölü bölgesini tehdit eden Boko Haram'a karşı birçok ülke çok uluslu gücün oluşturulmasını tartıştı

NİAMEY (AA) - Nijer'de Boko Haram örgütü ile etkin mücadele için çok uluslu bir gücün oluşturulmasını değerlendirmek üzere zirve yapıldı.

Başkent Niamey'deki zirveye, Afrika Birliği, AB, BM ile Kamerun, Nijer, Çad ve Nijerya'nın üye olduğu Çad Gölü Komisyonu'nun da aralarında bulunduğu yaklaşık 20 ülkeden yetkilinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası kuruluştan uzmanlar katıldı. 

Çad Gölü Havzası bölgesinde sadece Çok Uluslu Ortak Görev Gücü'nün (MNJTF) bulunduğunu belirten uzmanlar, bu gücün, Boko Haram'ın, Nijerya'dan Kamerun'un kuzeyine ilerlemesini engellemediğine dikkati çekti. 

Nijerya'nın Niamey Büyükelçisi Aliu Sokoto, katılımcı Afrika ülkelerine Boko Haram örgütü ile daha iyi mücadele için MNJTF'ye desteğini artırması ya da yeni bir gücün oluşturulması çağrısında bulunarak, asker sayısının artırılmasını istedi.

Nijer Dışişleri Bakanı Bazum Muhammed de "Boko Haram'ın hedefinin, dışarıdan silah, yiyecek temini sağladığı, stratejik öneme sahip Çad Gölü'nün denetimini ele geçirmek olduğunu" vurguladı.

Muhammed, örgütün sadece Nijerya'nın sorunu olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, "Boko Haram, El Kaide ya da IŞİD gibi terör örgütleriyle aynı sınıfta yer almalı" ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı