Neyzen Kudsi Ergüner BEÜ'de konser verdi

Neyzen Kudsi Ergüner BEÜ'de konser verdi

ZONGULDAK (AA) - Bülent Ecevit Üniversitesince (BEÜ) fahri doktora payesi takdim edilen neyzen Kudsi Ergüner, kentte konser verdi.Yaşamını Paris'te sürdüren Ergüner, BEÜ Rektörü Prof....

ZONGULDAK (AA) - Bülent Ecevit Üniversitesince (BEÜ) fahri doktora payesi takdim edilen neyzen Kudsi Ergüner, kentte konser verdi.

Yaşamını Paris'te sürdüren Ergüner, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer tarafından fahri doktora verilmesini ardından üniversitenin Merkez Kampüs Spor Salonu'nda verdiği konserde klasik Türk müziğinden eserler icra etti.

Vali Ali Kaban, konserin ardından yaptığı konuşmada, Kudsi Ergüner'in Zonguldak'a gelip verdiği konserlerle herkesi mest ettiğini belirterek "Ete, kemiğe bürünmüş insanoğlunun bir neydeki o insana üflenmiş ruhun ve nefesin o insandan tekrar bir nağme olarak çıkışının mükemmel şekline bu akşam tanık olduk. Bu benim için değerli bir tecrübeydi. Bunu bize yaşatan rektörümüz ve üniversitemizin camiasına da teşekkür ediyorum. Bu ilimiz için mutluluk ve şereftir" diye konuştu. 

Rektör Prof. Dr. Özer, üniversite senatosunun 4 Mart'ta toplandığını anımsatarak "Senatomuz, Kudsi Erguner'e geleneksel enstrüman ve ezgilerin uluslararası tanınırlığına katkıları, Osmanlı müziği, geleneksel müzik, tasavvuf müziği ve müzikoloji alanlarındaki çalışmaları, kültürel mirasımızın aktarımının yanı sıra yeniden inşasına yönelik eserleriyle sanata, bilime ve insanlığa evrensel katkılarıyla fahri doktora payesi verildi" dedi. 

Neyzen Kudsi Ergüner de musikinin geçmiş yıllarda terk edilerek kıymeti bilinmeyen ve hoyratça davranılan bir sanat dalı olduğuna dikkati çekerek, "Bu da musiki sanatıdır. Ben musikinin kendi başına bir sanat olduğuna inanmadım. Çünkü musiki edebiyatın, tarihin, toplumun yaşayan zevklerinin özetidir. Musiki sanatı ne geçmişe ne de geleceğe aittir. Musiki sanatçısı bir eseri icra ederken dünü, geleceği ve bugünü yani şimdiki zaman haline getirmek durumundadır" diye konuştu.

Konsere, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı