Topkapı Müdürü Benli'ye uyarı

Topkapı Müdürü Benli'ye uyarı

Topkapı Sarayı’nda yetkinin kendisinde, Prof. Ortaylı için “Misafir ağırlamakla görevli” diyen Konyalı Müdür Yusuf Benli uyarıldı...

Konya Müze Müdürü iken Topkapı Sarayı Müzesi’ne müdür olarak atanan Yusuf Benli’nin Prof. Dr. İlber Ortaylı’yla ilgili ‘misafir ağırlıyor’ sözleri ardından yetki tartışmasını doğurdu. Verdiği bir röportajda tüm yetkinin kendisinde olduğunu söyleyen Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Yusuf Benli ile Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı arasındaki gerginliğe İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili müdahale etti. Topkapı Sarayı Müzesi’nde müdür olarak Benli, başkan olarak ise Ortaylı görev yapıyor. Sarayla ilgili açıklamaları yapan Ortaylı, aynı zamanda saraya gelen VIP konukları da ağırlıyor. Zaman gazetesinde geçtiğimiz pazar günü bir röportajı yayımlanan Benli, kendisinin tanınmadığı belirtilerek sorulan “kendinizi tanıttığınızda insanların ilk tepkisi ne oluyor?” sorusuna, “Bir duruyor, şaşırıyor; sonra ‘İlber Bey ne oldu?’ diyorlar.

Açıklıyoruz. Onun başkan vekili, bizimse müze müdürü olduğumuzu anlatıyoruz” diye yanıt vermişti. Müzede, 2863 sayılı yasa ve Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü İç Hizmetler Yönetmeliği uyarınca tek yetkilinin kendisi olduğunu, Ortaylı’nın misafir ağırlamakla görevli olduğunu anlatan Benli, “Örneğin misafirler için ikramlık alınacak. İlber Bey lokum diyor, siz akide şekeri... Hangisi alınır?” sorusuna, “akide şekeri” diye yanıt vermişti.

‘ÜSLUP SIKINTISI VAR’

Ortaylı, bu açıklamalara sert tepki gösterince, gerginliğe İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili müdahale etti. İki tarafla da telefon görüşmesi yaptığını anlatan Bilgili, “Burada yetki tartışmasından öte bir üslup sıkıntısı bulunuyor. Yusuf Bey’in üslubunda sıkıntı var. Kendisiyle konuştum, sözlü olarak uyardık. Şu an için yazılı bir uyarıda bulunmayacağız” dedi. Müzeyle ilgili idare ve imza yetkisinin müze müdüründe olduğunu belirten Bilgili, Ortaylı’nın birikimlerinden yararlanmak gerektiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

“Atilla Koç’un bakan olduğu dönemde büyük kütüphane ve müzelerin doğrudan bakanlığa bağlanmasına karar verildi. Bu sistem müzelere bir başkan, iki müdür atanmasını içeriyordu. Ayasofya, Topkapı gibi uluslararası tanınırlığı olan, temsil gerektiren müzelerde uygulandı. Başkan temsili yapacaktı, idare konularla ilgili yetki iki müdür arasında bölüştürülmüştü. Topkapı’ya özgü durum değil. Yetki çatışması içerisinde olunmaması gerekir.”

ORTAYLI: BEN ÇOK KALAMAM, YAŞIM İLERLİYOR

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı’nda bir yetki karmaşası yaşanmadığını söyleyerek, şöyle konuştu: “Bir başkan var, bir de müdür var. Ben başkanım, Yusuf Benli ise müdür. Problemi varsa bize söylesin, çözmeye çalışırız. Zaman gazetesi üzerinden haberleşmeyelim, bu işler Zaman gazetesine kalmadı.” Müzenin iyi yönetilmediği iddiasıyla ilgili olarak da Ortaylı, “Bu onun fikri. Onu da bize söyleseydi iyi olurdu. Gazete üzerinden böyle şeyler konuşulmaz. Herkes işini yaparsa problem olmaz” dedi. Kendisinin çok yorulduğunu da ifade eden Ortaylı, “Ben çok kalamam, yaşım ilerliyor. Üniversiteye dönmem lazım” diye konuştu.