Çölaşan'ın kardeşi AB zengini çıktı

Çölaşan'ın kardeşi AB zengini çıktı

Kafaları karıştıran şey, ağabeyi Emin Çölaşan Hükümet’e kıyasıya saldırırken kardeş Çölaşan’ın aynı hükümetle onlarca milyon dolarlık projeleri tıkır tıkır yürütebilmesi.

Hürriyet yazarı Emin Çölaşan’ın genelde hükümetlere düşmanca yaklaştığı herkesçe bilinen bir özelliği. Yine Emin Çölaşan’ın AB karşıtlığı da yazılarından tescilli. Çölaşan’ın devlet adamlarını eleştirirken, tüm aile efratları ile birlikte ele aldığı da herkesçe malum. Turgut Özal’ı eşi ve çocuklarıyla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ve bazı bakanları da oğulları ile ağır şekilde eleştirdiği hafızalarda tazeliğini koruyor.


Kırmızı Çizgi Dergisi, bu sayısında Çölaşan’ın tarzından hareketle, sadece erkek kardeşi Refik Çölaşan’ın işlerine bir göz attı ve çarpıcı bilgilere ulaştı. Bunları sizlerle paylaşıyoruz:


Emin Çölaşan’ın ana baba bir erkek kardeşi Hüseyin Refik Çölaşan uzun yıllar Tarım Bakanlığı’nda Ziraat Yüksek Mühendisi olarak çalıştıktan sonra, özel sektöre geçmiş. AGRİN Tarım ve Tarımsal Endüstri Mühendislik Danışmanlık Ticaret ve Limited Şirketi ile işleri bir hayli açılmış. Tarım Bakanlığı’nda geçen uzun yıllar boyunca bir türlü kavuşamadığı çil çil dolarlar, özel sektöre geçince Refik Çölaşan’ın ayaklarına halı olmuş. Elini nereye attıysa altın, dolar, euro olmuş.


Refik Çölaşan’ın firması, genellikle yurtdışı kaynaklı tarımsal kalkınma projelerine aracılık ediyor. Yurtdışından kredi ya da hibe projeler getirerek hükümete bunları pazarlıyor. Hükümet ile işbirliği içinde bu projeleri gerçekleştirerek, milyon eurolardan nasipleniyor. Muhalif yazılar, Refik Çölaşan’ın işlerini mi açıyor?


Ancak kafaları karıştıran şey, ağabeyi M. Emin Çölaşan hükümete kıyasıya saldırırken kendisinin aynı hükümetle onlarca milyon dolarlık projeleri tıkır tıkır yürütebilmesi. Bu noktada insanın aklına ister istemez bazı sorular düşüyor… Yoksa Ağabey M. Emin Çölaşan vurdukça, hükümetin kardeş Hüseyin Refik Çölaşan’a yakınlığı mı artıyor? Ağabey vurunca kardeşin işleri mi açılıyor?


47 Milyon Euro’luk proje


Kardeş Çölaşan’ın içinde bulunduğu konsorsiyumun, Hükümet ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği 47 milyon euroluk projeyle ilgili olarak Urfa Haber Gazetesi’nde yayınlanan haber yine Kırmızı Çizgi’de yer aldı. Urfa Haber’in 24 Mayıs 2004 tarihli haberi:


 “Geçtiğimiz hafta Devlet Bakanı Abdüllatif Şener’in Diyarbakır’dan startını verdiği GAP Kırsal Kalkınma Projesi’ni anlatmak üzere SOFRECO Konsorsiyum Lideri Syive Monnery (Fransa), GAP Kırsal Kalkınma Projesi Ekip Lideri Andrew Winter Taylor (İngiltere), AGRİN Tarım ve Tarımsal Endüstri Mühendislik Danışmanlık Ticaret ve Limited Şirketi Genel Müdürü Refik Çölaşan ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Müdürü Rafet Yılmazoğlu’dan oluşan heyet Şanlıurfa Valisi Şükrü Kocatepe’yi makamında ziyaret ettiler.


Avrupa Birliği’nce finanse edilen GAP Kırsal Kalkınma Projesi kapsamındaki 20 milyon Euro hibe programının başlatılması ile ilgili bilgi veren uzmanlar, yapılacak çalışmaları anlattılar. GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin AB ile beraber yürüttüğü Bölge Kalkınma programlarından 47 milyon Euro’luk AB Hibe Programı’nın ikinci dilimi ile ilgili çalışmaları anlattıklarını ifade etti.


AGRİN Tarım ve Tarımsal Endüstri Mühendislik Danışmanlık Ticaret ve Limited Şirketi Genel Müdürü Refik Çölaşan, konuşmasında şunları söyledi: AB tarafından finanse edilen GAP Kırsal Kalkınma Projesi’nin uygulanmasında görev alacak ekip olarak Şanlıurfa’ya geldik ve faaliyetlerimize başladık. Bu çerçevede bu işi yürütecek olan danışmanlık firmaları arasında Fransa’da olan SOFRECO firması lider firma olarak görev yapacaktır. Bu firma ve bizlerin Türk firma olarak istihdam etmiş olduğu kilit uzmanlar bugünden itibaren görevlerini üstlenmiş bulunuyorlar. Uzun dönemde sanıyorum ki bu projenin GAP bölgesine gereken yararı sağlayacak şekilde gerçekleştirilmesinde hepimiz özveri ile ve ciddiyetle bir katkı sağlayacağız ve Şanlıurfa halkına yararlı olacağız. Tutanak-Memleket