Bağdat'ta sivil katliamının görüntüleri

Bağdat'ta sivil katliamının görüntüleri

Sızıntı belgeleri yayınlayan ABD'nin Taraf'ı, Amerikan askerlerinin Irak'ta sivilleri nasıl katlettiğinin görüntülerini yayınladı

Son dönemde ABD içindeki devlet görevlilerinin sızdırdığı belge ve videoları yayınlayarak büyük tartışmalara sebep olan ‘’Wikileaks’’ sitesinin yayınladığı son video, ABD’yi karıştırdı.

Wikileaks yöneticilerinin, ‘’İkinci dereceden cinayet’’ adını verdikleri videoda, Bağdat’ta bir Amerikan Apachi helikopterinden açılan ateşle, aralarında Reuters gazetesinin iki muhabirinin de olduğu belirtilen iki 11 sivilin öldürülmesi anı yer alıyor.

Reuters haber ajansı, iki muhabirinin öldürüldüğü 2007 yılından beri Pentagon aleyhine açtığı davada kullanmak üzere olayın videolarını talep ediyordu. Reuters’ın savaş foto muhabiri Namir Noor-Eldeen (22) ile onun şoförü Saeed Chmagh, (40) 12 Temmuz 2007 günü Bağdat’taki saldırıda hayatlarını kaybetmişlerdi.

ASKERİ YETKİLİLERİN ANLATTIKLARI

İLE GÖRÜNTÜLERİN İLGİSİ YOK

New York Times gazetesinin 13 temmuz 2007 günkü sayısında yer alan haberde, askeri yetkililerin isyancılara karşı gerçekleştirdiği operasyonda 9 isyancı militan ile 2 sivilin öldürüldüğünü belirttikleri aktarılmıştı. Gazete, Bağdat’taki koalisyon güçlerinin sözcüsü Yarbay Scott Bleichwehl’in ağzından, ‘’Hiç şüphe yok ki koalisyon güçleri düşman güçlerle çatışmalı bir temas sağlamışlardır’’ açıklamasına yer vermişti.

Ancak ‘’Wikileaks’’ tarafından yayınlanan operasyan videosunda ise manzaranın hiç de askeri yetkililerin anlattığı gibi olmadığı görülüyor. Bir grup sivil Iraklı ile sokakta yürüyen iki gazetecinin taşıdığı kamera ve tripotlar, Apachi helikopter timi tarafından ‘’silah’’ olarak nitelendiriliyor ve telsiz konuşmalarından merkeze o şekilde aktarılıyor. Timin, ısrarla ve adeta yalvararak ateş açma izni istemesi dikkat çekiyor. Sokakta yürüyen gruptan bir kişinin elinde silah olduğu görülüyor ancak gözlemciler 2007 Temmuzunda Bağdat’ta elinde silah olmanın çok da olağandışı bir görüntü olmadığına dikkat çekiyor.

"ŞU YATAN P.ÇLERE BAK"

İlk taramadan sonra, helikopter tim üyelerinin, ‘’Şu yatan ölü p.çlere bak’’ diye konuştuğu duyuluyor. Daha sonra bölgeye gelen bir askeri zırhlı aracın yerde yatanlardan birinin üstünden geçtiği ve helikopter timinin bu görüntüye güldüğü görülüyor.

Videonun en dehşet verici görüntüleri ise olay yerinden arabasındaki iki çocuğuyla geçmekte olan bir Iraklının durarak yerde yatan yaralılardan birini arabasına koymaya çalışırken yaşanıyor. Helikopter bir kez daha ateşe başlıyor ve yaralıyı yoldan almaya çalışan iki Iraklıyı ve arabayı taramaya başlıyor. Bu sırada arabadaki iki çocuk farkedilebiliyor. Babalarını kaybeden iki çocuk ağır şekilde yaralanıyor.

KAÇ TANE VİDEO VAR?

Wikileaks sitesinin kurucularından Julian Assange, MSNBC Televiyonuna yaptığı açıklamada, kendisini en çok rahatsız edenin, ‘’Askerlerin adeta bir video oyunu oynuyormuşcasına, skorlarını yükseltmek için öldürebildikleri kadar insan öldürmeye çalışmaları’’ olduğunu söyledi. Videoyu askeri içindeki bazı subaylardan aldıklarını söyleyen Assange, kaynaklarını açıklamadı. Assange, elinizde başka videolar da var mı sorusuna ‘’evet’’ cevabı verirken, ‘’kaç tane video var?’’ sorusuna cevap vermekten kaçındı. Assange, geçen yıl Mayıs ayında Afganistan’da 97 sivilin öldürüldüğü benzeri saldırının videolarını da çok yakında yayınlayacaklarını söyledi.

2006 yılı sonunda kurulan Wikileaks, şirket, devlet, organizasyon ve kiliselere ait sırları yayınlıyor. Wikileaks geçen yıl Mayıs ayından itibaren de Bilderberg’in 1955, 1956, 1957, 1958, 1960, 1962, 1963, ve 1980 yıllarına ait toplantı bilgilerini yayınlamaya başlamıştı. Wikileaks son olarak Mart ayı sonunda CIA ve askeri kişiler tarafından takip ve tehdit edildikleri iddiasıyla gündeme gelmişti.

(Haber 7)