Konya'nın Kapadokya'sı

Konya'nın Kapadokya'sı

Meram’a bağlı Gökyurt köyünde bulunan ve Kapadokya'ya benzerliğiyle dikkat çeken Kilistra, yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Meram’a bağlı Gökyurt köyünde bulunan ve Kapadokya'ya benzerliğiyle dikkat çeken Kilistra, yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Hellenistik ve Roma çağında yerleşim yeri olarak kullanıldığı tespit edilen Kilistra, Hz. İsa'nın havarilerinden Saint Paul'ün ilk vaaz verdiği yerlerden biri olarak kabul ediliyor.

Konya'ya 49 kilometre uzaklıkta bulunan ve Hristiyanlar tarafından hac maksadıyla ziyaret edilen Kilistra'nın turizme kazandırılması için, İl Genel Meclisi harekete geçti. Volkanik tüf kayalardan oluşan ve yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu Hellenistik ve Roma çağında (M.Ö. II. Yüzyıl-M.S. III. Yüzyıl) yerleşimin başladığı tespit edilen Kilistra çok sayıda turist ağırlıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında İl Genel Meclisi ve Özel İdarenin ödenek desteği ile yeniden yapılandırılarak turizme kazandırılacak.

Tarihi bölge için ilk etapta 150 bin TL ödenek ayrıldı. Turistlik yol güzergâhı ile bağlantılı yol çalışması devam ediyor. Projenin ikinci etabında tarihi kalıntıların turistler tarafından gezilmesi için bölgede konaklama, oturma ve diğer ihtiyaçlar için tesisler yapılacak. İl Genel Meçlisi Başkanı Ali Selvi, bölgenin kalkınması ve ikinci bir Kapadokya olması için Kültür Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulundu. Başkan Selvi, meclis olarak Kilistra'nın güzelliklerinin gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlattıklarını anlattı.

Yemyeşil bir doğanın içindeki mağaraların ve yükseklerde kayalara oyulmuş inziva odalarının bulunduğu bilgisini veren Selvi, "Kilistra, Hristiyanlığın ilk yayılmasında ve Bizans devrinde yoğun bir şekilde kullanılmış. Bazı kaynaklarda Kilistra'ya Hz. İsa'nın havarilerinden olan Aziz Paulos'un da uğradığı ve bir süre burada ikamet ettiği ifade ediliyor. Lystra ve Glistra Hristiyanlarca hac maksadı ile ziyaret edilmektedir" açıklamasında bulundu.