Elde kalan 10 bin ton aspir için pazar arayışı

Elde kalan 10 bin ton aspir için pazar arayışı

Prof. Dr. Fikret Akınerdem, üreticinin elinde kalan 10 bin ton aspir için acilen pazar bulunması gerektiğini söyledi.

Türkiye Aspir Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, üreticinin elinde kalan 10 bin ton aspir için acilen pazar bulunması gerektiğini söyledi.

Akınerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, nüfus artışı ve kaliteli beslenme değerlerine bağlı olarak bitkisel yağ ihtiyacının giderek arttığını, ancak bitkisel yağ ihtiyacını yaklaşık 3 milyar dolar ödeyerek dışarıdan karşıladığını belirtti.

Bu bakımdan gerek bitkisel yağ sanayi ve gerekse de yem sanayinin çoğunlukla başka ülkelere ve onların belirlediği üretim politikalarına bağlı olduğunu ifade eden Akınerdem, ''Oysa tarım potansiyeli göz önüne alındığında ülkemiz bitkisel yağ ham madde ihtiyacını kendi yerel kaynaklarından karşılayabildiği gibi, yüksek miktarda işletme kapasitesine sahip olan yağ sanayimizin ülke dışına işlenmiş yağ satma şansı da var. Ayrıca son yıllarda popüler olan biyo yakıt ihtiyacımızın bir kısmının buradan karşılanması da söz konusu olabilir'' dedi.

Bu bilgilerin ışığında son yıllarda devlet ve sanayici nezdinde gündeme gelen bitkilerden birinin de aspir olduğunu anlatan Akınerdem, şunları kaydetti:
''Aspir orijini Anadolu olan bir yağ bitkisidir. Ülkemizde bazı yörelerde diken olarak bilinmekte, yöresel olarak uzun yıllardır üretilmektedir. Kaliteli yağı ve küspesi, ayrıca kuş yemi olarak tüketilen tohumları, mahalli yemeklerde aroma vermek için kullanılan çiçekleri yanında, kurak alanlara kolay adapte olması bakımından sadece ülkemizde değil, dünya gündeminde de olan bir bitkidir. Bu bitki 4 yılda bir yapılan milletler arası bir kongre ile dünya bitkisel yağ politikalarındaki yerini de çoktan almış durumdadır. Son yıllarda üretimi artan ve 2009 yılında 40 bin tona ulaşan aspirin, durum böyle giderse kısa sürede üretim miktarı birkaç yüz bin tonlara çıkabilir. Zaten bu potansiyele de sahiptir.''

Aspir üretiminin artırılması için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın desteklemeleriyle önemli bir fırsat doğduğunu belirten Akınerdem, aspir bitkisine kilogram başına 30 kuruş destek verildiğini, bu rakamın çok ciddi ve sevindirici olduğunu söyledi.

-TMO'YA VE YAĞ SANAYİCİLERİNE ÇAĞRI-

Bunun yanı sıra aspir üreticisinin bazı sorunlar yaşadığını da belirten Akınerdem, ''Üreticinin önümüzdeki yıllarda da aspiri tercih etmesi için elinde bulunan 10 bin ton kadar aspir bitkisine acilen pazar bulması gerekmektedir. Aksi durumda üretici, ürününe pazar bulamama kaygısıyla istekli olmasına rağmen aspir üretimine pek sıcak bakmayacaktır ve önümüzdeki yıllarda ülkemiz için çok önemli olan aspirin ekim alanları daralacaktır'' diye konuştu.

Akınerdem, elde bulunan aspir bitkisini değerlendirecek bir formülün acilen devreye sokulması gerektiğini, bunun için de yağ sanayicisinin ve TMO'nun konuya acilen el atması gerektiğini söyledi.

Özellikle yağ sanayicilerinin aspiri satın alarak çeşitli şekilde değerlendirmesinin üreticiyi kurtaracağını vurgulayan Akınerdem, sözleşmeli üretimle aspir üretimin de çok ciddi boyutlara ulaşacağını da sözlerine ekledi.

aa