Konya'da insansı robot üretimi hedefi

Konya'da insansı robot üretimi hedefi

Akınsoft adlı yazılım firması robotik teknolojilerle üretim yapılması planlanan ''Uydukent Projesi''nin 2010 yılında temelini atmayı hedefliyor.

Merkezi Konya'da bulunan Akınsoft Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, yaptığı açıklamada 1995 yılında kurulan firmanın ilk yıllarda yazılım şirketi vizyonuyla ciddi hayaller ve planlarla yola çıktığını söyledi.

 

Firmanın rotasını 1995 yılında çizdiklerini ifade eden Akın, ''2023'e kadar neler yapılacağını kurulduğumuz günden belirledik. Bu anlamda belirlediğimiz idealler doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz'' diye konuştu.

Akın, 1995 yılında 10 metre karelik bir ofiste bilgisayar firması olarak sektöre girdiklerini, 1997 yılında Türkiye'ye açıldıklarını ve 2000 yılında ilk kez bir bayi gezisi düzenleyip bayilerini aktifleştirmeye başladıklarını bildirdi.

 

2005 yılı itibariyle bayi ağını tamamladıklarını belirten Akın, ''Kurulduğumuzda vergi rekortmenliği, 300 kişiyi istihdam edebilecek bir plaza ve dış ticaret hedeflerimiz vardı, bunların tamamını 10 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirdik. Bugün itibariyle 8 ülkeye ihracat yapmaya başladık'' dedi.

 

Birkaç sene sonunda yazılım sektörünün köreleceğini ya da pazarın daralacağını ve artık farklı alanlara yönelme gerekliliğinin ortaya çıkacağını ifade eden Akın, bu nedenle firma olarak 2010 yılında robotik teknolojiler konusunda Ar-Ge çalışmaları yürütmeye başlayacaklarını kaydetti.

    

UYDUKENT'TE FİRMALARLA İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

    

Yazılımdan ziyade mekatronik yani elektrik-elektronik ve mekanik birleşimi makinelerin, yazılımla kontrol edilmesi anlamına gelen robotik teknolojiler konusunda üretim yapan bir kurum olacaklarını ve 2010 yılı vizyonlarından en önemlisinin ''Uydukent Projesi'' olduğunu dile getiren Akın, şöyle devam etti:

 

''Uydukent Projesi ile 100 bin metre kare alt sınırdan bir milyon metre kareye kadar o günkü ihtiyaçlar çerçevesinde genişletilebilecek bir arazide konumlanmış dev bir teknoloji şehri oluşturmayı hedefliyoruz. Bu oluşum çerçevesinde bizimle çalışmak isteyen diğer firmalarla iş ortaklıkları oluşturarak, robotik teknolojilerle akıllı ev aletleri üretme konusunda çalışmalar yapmak istiyoruz. Akıllı buzdolabı, televizyon veya sizi tanıyan bir fırını bir takım yazılımlarla donanımları yoğurup olgunlaştırıp üretmek istiyoruz. Daha çok özel sektörün konumlanacağı, özel sektörde iş ortaklıklarının yapılacağı bir teknoloji merkezi oluşturma gibi bir idealimiz var. Aynı zamanda burada çalışan insanların güncel hayattaki ihtiyaçlarını karşılayabilecek, marketinden tutun da okuluna, parkına, bahçesine ve hastanesine kadar her şey yer alacak.''

 

Akın, Uydukent'in bir başlangıç projesi olduğunu ve katılmak isteyen firmalarla görüşerek örneğin Vestel'e, Beko'ya burada birlikte çalışma önerisinde bulunacaklarını vurgulayarak, ''Gelin birlikte şu ev aletini üretelim diyeceğiz. Projemizi onlara sunacağız. İlk başta yerli firmalarla işbirliği yapacağız. Yabancı yatırımcılara katı kurallarla kapalı olmayacağız ancak ilk aşamada yabancı yatırımları düşünmüyoruz'' dedi.

    

2015'TE İNSANSI ROBOTLAR

    

Uydukent'te teknoloji adına önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Akın, en büyük hayallerinin 2015'te insansı robotların seri üretimine başlamak olduğunu kaydetti.

 

Uydukent'te önümüzdeki yıllarda robotik teknolojilerle insansı robotların üretimini yapmayı planladıklarını dile getiren Akın, şunları söyledi:

''Öncelikle Uydukent Projesi'ni hayata geçirmemiz gerekiyor. Daha sonra burada çok önemli teknolojik çalışmalar yürütmek istiyoruz. Bunlardan en önemlisini ise insansı robotlar oluşturuyor. Bu robotlarımız belediyelerimizde, çeşitli kamu görevlerinde, sokaklarda veya park bahçelerde, mesela bir bahçenin ekimi, dikimi ve sulanması görevlerini yapacak. Bir bahçıvan gibi düşünebiliriz. Yine restoranlarda çalışacak garson robotlarımız olacak. Bunlarda sipariş alıp diğer hizmetleri yerine getirecek. Evde çeşitli görevler alabilen, evi tamamen kendi kontrol edebilen, çayınızı, meyvenizi, gazetenizi getiren evin diğer ışık su, elektrik gibi diğer kontrollerini yerine getiren bir insansı robotumuz da olacak. Bu hayalimizi gerçekleştirmeyi istiyoruz.''

Akın, Konya'da 2010'da Uydukent'in temelini atmayı hedeflediklerini kaydederek, ''Çok ütopik gözükse de sosyal yaşam alanlarının da yer alacağı teknoloji şehri Uydukent'te süreç içerisinde 30 bin kişilik istihdam sağlamayı planlıyoruz'' dedi.

Akın, yer konusunda çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

AA