Vakıf müzeleri kaçakçılığı engelliyor

Vakıf müzeleri kaçakçılığı engelliyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarihi eser kaçakçılığını vakıf müzeleri kurarak engellemeyi düşünüyor


Bugüne kadar yapılan çalışmalar ile minber kapılarından şamdanlara, halılardan kilimlere kadar çalınan 600 parça eski vakıf eseri ile 123 kilo mozaik çini ülkemize geri kazandırıldı. Geri getirilen eserler vakıf müzelerinde sergileniyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Kaçakçılıkla Mücadele Müdürlüğü'nde görevli sanat tarihçisi, arkeolog ve müze araştırmacıları takip ettikleri müzayedelerde çalıntı vakıf eseri tespit ettiklerinde herhangi bir ücret ödemeden tekrar ülkemize kazandırıyorlar.


Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yetkililer, bu birimin kurulması ile özellikle yurtdışına kaçırılan eserleri önemli ölçüde azalttıklarını söyledi. Yurtdışında uluslararası kültür anlaşmaları neticesinde birçok ülkenin çalıntı eserleri iade ettiğini belirten yetkililer, “Bu yıl 8 aylık sürede yalnızca 2 hırsızlık olayı yaşandı” dedi. Vakıf eserlerinin en çok yurtdışına çıkarılmak için çalındığını tespit ettiklerini kaydeden bir yetkili, şunları anlattı: Herhangi bir hırsızlık durumunda, gümrük kapılarını derhal uyarıyoruz. Bu sayede hırsızlar eserleri yurtdışına çıkartamayıp ya yurtiçinde terk ediyor ya da bazı yerli antikacılarda ve müzayedelerde satıyor. Ekiplerimiz tüm müzayedeleri takip ederek çalınan eserleri bulmaya çalışıyor.


VAKIFLAR KENDİ MÜZESİNİ KURDU
Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, yurtdışına kaçırılmışken geriye alınan tarihî vakıf eserlerini korumak için de müze seferberliğine başladıklarını kaydetti. Bu kapsamda son 1 yılda 12 ilde müze açıldığını ifade eden Genç, “Müzelerde yurtdışına kaçırılmış ve genel müdürlüğümüce bulunup geri getirilmiş paha biçilmez parçaları sergileyeceğiz” diye konuştu.


Konya’da da iki vakıf müzesi bulunuyor. Sahip Ata Vakıf Müzesi’nde 181 eser sergilenirken, tarihi halı ve kilimlerin toplandığı Meram Müftülüğü Halı ve Kilim Deposu’nda da 570 müzelik kilim ile 28 müzelik halı bulunuyor. 72 kilimin ise çok yıpranmış olduğu için imha edilmesi öneriliyor. Murat Güzel-Memleket

Sahip Ata Vakıf Müzesi
Sergilenen Eserleri 181
Depodaki Eserler
Toplam 181

Konya-Meram Müftülüğü Halı-Kilim Deposu
Müzelik Kilim 570
Müzelik Olmayan Kilim 370
İmha Edilmesi Önerilen (Çok Yıpranmış) 72
Müzelik Halı 28
Müzelik Olmayan Halı 407