Köy tavukları da kümese girdi

Köy tavukları da kümese girdi

Kuş gribi nedeniyle 4 ilde uygulanan proje kapsamında toplam 357 kümes yapıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2006 yılından bu yana yürütülen ''Kuş Gribi ve İnsana Tesir Eden Salgına Karşı Hazırlık ve Mücadele Projesi'' kapsamında özellikle köy tavukçuluğuna yönelik yeni bir çalışma yürütüldü. Nisan ayında başlatılan ve mayıs sonunda biten ''Köy Tavukçuluğunda Risk Azaltma'' uygulaması, Amerikan Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan 1 milyon dolar hibe destekle yürütüldü.

 

Çalışma kapsamında pilot bölge seçilen Balıkesir, Batman, Konya ve Kars'ın ikişer köyünde toplam 357 kümes yapıldı. Bu uygulamada, özellikle göçmen kuşların göç ettiği kasım-mart dönemlerinde tavukları kümeste tutarak kuş gribi riskinin en aza indirilmesi hedeflendi.

 

Kümesler için 400 bin YTL harcandı. Hibenin geri kalan bölümü de kırsal alanda halkın kuş gribine karşı bilinçlendirilmesi için kullanıldı.

    

KONYA'DA 97 KÜMES

    

Uygulama çerçevesinde Konya'da seçilen Meram ilçesine bağlı Karaağaç köyünde 17 kümes, Selçuklu ilçesine bağlı Başarakavak beldesinde 80 kümes olmak züre toplam 97 kümes yapıldı, bu kümesler için 100 bin YTL harcandı.

 

Başarakavak beldesinin Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı İbrahim Özkay, kuş gribine karşı yürütülen çalışmalar kapsamına beldelerinin alınmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

 

Beldelerinde tavukların geceleri genellikle ahırda tutulduğunu gündüzleri sokakta gezindiğini ifade eden Özkay, ''Kuş gribini önler mi bilemem, ama tavuk yüzünden komşular arasında kavgalar son bulur. Tavukların bahçelere girmesi, evlerin önünü kirletmesi ya da araçların altında kalarak telef olması yüzünden komşular arasında çok kavga oluyordu'' dedi.

 

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, yapılan bu kümeslerin çiftçilere örnek oluşturduğunu, birçok köyde vatandaşların yeni kümesler yaptığını bildirdi.

aa