İnek yatakları verimi artırıyor

İnek yatakları verimi artırıyor

Almanya'dan ithal edilen ve yaklaşık 6 aydır satışa sunulan inek yataklarının süt verimini yüzde 15'e varan oranlarda artırdığı bildirildi.

Almanya'dan ithal edilen ve yaklaşık 6 aydır satışa sunulan "İnek Yatakları"nın süt verimini yüzde 15'e varan oranlarda artırdığı bildirildi.
KONTARIM-2005 Fuarı'na katılan bir firmanın sahibi olan Mehmet Öztürk, Almanya dahil gelişmiş Avrupa ülkelerinde tarımda yenilikler kullanılarak verimin artırılmaya çalışıldığını belirtti ve bu yenilikler arasında "İnek Yatakları"nın ilgisini çektiğini anlattı.

Almanya'da ailesiyle birlikte yaşadığını ve Türkiye'de yaptığı araştırma sonucunda hayvancılıkta bu ürünün kullanılmadığını öğrendiğini dile getiren Öztürk, bu yüzden yaklaşık 6 ay önce Almanya'dan ithal ettiği yatakları Türkiye'de satmaya başladığını bildirdi.

Almanya Tarım Bakanlığı tarafından onaylanan bu ürünün yurtdışında hayvancılıkla uğraşan çiftçilere önerildiğini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:
"Almanya'da yapılan araştırmalarda inek yataklarının süt verimini yüzde 15'e varan oranlarda artırdığı belirlendi. Yatağın en büyük özelliği, hayvanların altını kuru tutması. Bağlı olduğu yerde ineğin altına yerleştirilen yatak, deliklerinden dışkıyı alt tarafına geçirmesi nedeniyle kuruluğu sağlıyor. Oldukça yumuşak olmasının da

etkisiyle inek yatakları, eklem, göbek ve tırnak hastalıklarına karşı iyi geldiği gibi, bulaşıcı hastalıkları, meme körlenmesini ve diz kırılmalarını önlüyor."
Eklemlerde yara oluşumunu engellemesi ve temizliği ile hayvanlara rahatlık sağlayan inek yataklarının Türkiye'de yeni olmasına karşın büyük talep gördüğünü belirten Öztürk, 100 Avro'ya satılan yatakların 10 yıl kullanım ömrünün olduğunu söyledi.

Konya Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ali Doğan ise süt veriminde çevre ve beslenmenin önemli rol oynadığını bildirdi.
Hayvanın altının kuru kalmasının, tırnak, göbek ve eklemlerdeki hastalıklara karşı korunmasının süt verimini artıracağını ifade eden Doğan, bu açıdan hayvanlara rahat ortam sağlayan inek yataklarının süt veriminde etkili olabileceğini kaydetti.