CHP'den bedelli askerlik teklifi

CHP'den bedelli askerlik teklifi

CHP, hazırladığı "bedelsiz bedelli" askerlik teklifini Meclis'e sundu.

Vatan Gazetesi'nden Kıvanç El'in haberine göre: CHP'li Prof. Ayaydın, bedelli askerlik ve askerlik süresinin kısaltılmasına ilişkin iki ayrı yasa teklifi verdi. Tekliflere göre yıllık 10 bin TL'den az geliri olanlar ücret ödemeden bedelli askerlik yapacak. 15 ay olan askerlik süresi de 9 ay olacak.

CHP'DEN BEDELLİ ASKERLİK TEKLİFİ

Seçim öncesi vatandaşa bedelli askerlik ve askerlik süresinin kısaltılmasına ilişkin vaatlerde bulunan CHP'den, 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılı öncesi bu konuda ilk adım geldi. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, AKP'nin de gündeminde olan bedelli askerlik uygulaması için 9 Eylül'de TBMM Başkanlığı'na teklifini sundu.

Teklife göre bedelli askerlik sisteminin ayrıntıları şöyle:

- Askerlik Kanunu'na eklenecek bir madde ile "her ne sebeple olursa olsun" askerlik hizmetine başlamayanlar bedelli askerlikten yararlanabilecek.

- Yıllık geliri 10 bin TL'den az olanlar veya hiç geliri olmayanlar bir bedel ödemeyecek.

- Yıllık geliri 10 bin TL ile 25 bin TL arasında olanlar 7 bin 500 TL, yıllık geliri 25 bin TL'yi aşanlar da 15 bin TL ödeyerek askerlik yapmış sayılacaklar.

- Askerlik yükümlüleri sadece 21 günlük eğitim döneminde askerliğe alınacak.

- Başvurular kanunun çıkmasının ardından 6 ay içinde alınacak. Bedel ödeme esasları ve uygulanacak işlemler ile bedel verecek yükümlülerin tespiti işlemleri Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek.

Ayaydın, bedelli askerlik yasa teklifinin gerekçesinde kamuoyunda bu konuda yoğun bir beklenti olduğuna işaret ederek, şu görüşleri dile getirdi:

"Ülkemizde bugüne kadar 3 kez bedelli askerlik düzenlemesi yapılmıştır. Bu uygulamalar nedeniyle kamuoyunda benzeri uygulamaların beklentisi vardır. İktidar partisi de dahil olmak üzere kamuoyunda bedelli askerlik canlı olarak tartışılmaya devam etmektedir. Bugün askerlik çağına gelmiş olup yığılmadan dolayı askerlik hizmetini yerine getiremeyen gençlerimiz mevcuttur. Beklenti nedeniyle bu hizmeti geciktirenler de vardır. Teklifin amacı yığılmaları önlemek herkesin mali gücüne göre bedel ödemeleri suretiyle sosyal devlet ve adalet anlayışı içinde askerlik hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlamaya yöneliktir."

Askerlik 9 ay olsun

Ayaydın'ın TBMM Başkanlığı'na sunduğu diğer yasa teklifi ile de askerlik süresi er, erbaş ve yedek subaylar için eşitleniyor. Teklifle, halen 15 ay askerlik yapan er ve erbaşlar ile 6 ay askerlik yapan yedek subaylar için askerlik sürelerinin 9 ay olarak eşitlenmesi hükme bağlanıyor. Teklife göre, er ve erbaşlar 9 ay askerlik yapacak. Bu süre barış dönemlerinde 6 aya indirilebilecek. Bu kararı Bakanlar Kurulu verecek. Yedek subaylar da er ve erbaşlar gibi 9 ay askerlik yapacak. Bu sürenin 3 ayı yedek subay yetiştirilmekle, 6 ayı da subay olarak atandıkları kurumlarda geçecek. Yedek subayların hizmet süresi de Bakanlar Kurulu kararı ile 5 aya indirilebilecek.

Teklifin gerekçesinde zorunlu askerlik uygulamasının soğuk savaş döneminin anlayışı olduğu vurgulanarak, "Bu anlayış terk edilerek gönüllü profesyonellerden oluşan askerliğe geçilmiştir. NATO üyesi ülkelerde orduların hacmi 1990 yılı baz alındığında 2009 yılı itibariyle yüzde 40 olarak küçülmüştür. Zorunlu askerliğe devam eden ülkelerde bu süre kısa tutulmuştur" denildi.

Gerekçede, "Savaşlar artık insan gücü ile değil teknoloji gücü ile yapılmaktadır. Sayıca kalabalık olan ordular hantal yapı arz etmekte, teknolojik olarak donanımlı küçük yapıların mobilize özellikleri sayesinde daha etkili oldukları değerlendirilmektedir" denildi.