Makarnaya alternatif çıktı: Makarna kabak

Makarnaya alternatif çıktı: Makarna kabak

Konya’nın duayen gazetecilerinden Seyit Küçükbezirci, spagetti kabağı veya makarna kabağı olarak bilinen bir kabak çeşidinin üretimini Konya’da gerçekleştirdi.

50 yılı aşkındır dünyada olan ancak Türkiye’de özellikle de Konya’da olmayan ürünlerin araştırmasını yapan Küçükbezirci, yurt dışından temin ettiği makarna kabağın tohumlarının ekimini yaparak Konya’da yetişip yetişmeyeceğini test etti. Bir kökten 8-10 adet kabak elde ettiğini aktaran Küçükbezirci, makarna kabağın dayanaklılığını da test ettiğini söyledi. Kabakların dayanma süresini anlamak için normal bir mutfakta uzun süre beklettiğini kaydeden Küçükbezirci, “Hasattan 7 ay geçmesine rağmen, kabaklarda hiçbir bozulma olmadı” dedi. Küçükbezirci ile makarna kabak üzerine konuştuk.

Spagetti Kabak veya makarna kabağı üretiminiz hakkında bilgi verir misiniz?

Spagetti makarna kabağı Orta ve Kuzey Avrupa ülkelerinde bilinen kışlık bir kabak. Savaş ve yokluk yıllarında, kış aylarında çok ucuza üretilen sürekli bir besin kaynağı olmuş. Makarna kabağı vitamin ve minareler bakımından son derece zengin bir sebzedir. İsteyenler için bir diyet sebzesi aynı zamanda. Son derece düşük karbonhidrat içerdiği için insanların sağlığını ve formunu korumasına yardım ediyor. Günümüzde sürekli lifli gıdaların tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bu sayede birçok hastalığa karşı vücut direnci arttırılıyor. Makarna kabak tohumlarından 10 adet tohumu temin ettim. Konya iklimine uyup uymayacağını, Konya’da başarılı bir şekilde yetişip yetişmeyeceğini öğrenmek için ekimini yaptım. Çok güzel sonuç verdi. Bir kökten 8-10 adet kabak elde ettim. Elde ettiğim kabakların dayanıklılığını test için normal bir mutfakta muhafaza ettim. Hasattan bu yana 7 ay geçmesine rağmen bozulmadılar.

Spagetti kabağın hazırlanışı kolay mı? Bizlere hazırlanışını anlatır mısınız?

Spagetti ya da makarna kabağı hazırlamak kolaydır. Çok kısa bir sürede hazırlanır. Önce bir kabağı bütün ya da ikiye bölerek su doldurulmuş tencerede 30 dakika haşlamalı. Daha sonra kabak ikiye kesilerek kabağın içi çatalla taranarak spagetti makarna tabağa doldurulur. Hazırlanışı bu kadar kolaydır. Ayrıca spagetti kabak bütün et yemeklerinin yanında garnitür olarak kullanılabilir. Tek başına makarnaya alternatif olarak da çocukların gelişmesi için kahvaltılarda verilebilir. Hazırlanan spagetti kabak üstüne tuz, karabiber, tereyağı gezdirilerek bir çeşni yemek olarak da tüketilebilir.

 

Başta folklor olmak üzere madencilik, hayvancılık ve tarım konuları üzerinde de çalışmalar yaptığınızı biliyoruz. Makarna kabağını da bu çalışmalarınız içinde buldunuz?

Makarna kabağı da, dediğiniz gibi, bir araştırma esnasında buldum. Bu kabak ülkemizde bilinmiyor. İnternette Konya’da yetiştirilebilecek, Konya’da olmayan, bilinmeyen nadir sebzeleri araştırırken buldum. 50 yıldır başka ülkelerde olan ama bizde olmayan özellikle de Konya’da olmayan ürünlerin araştırmasını yapıyorum. Çünkü geleneksel çeşitlerimiz yeni gelir kaynakları oluşturmaktan çok uzak kaldı. Yüz binlerce küçük çiftçimiz, on binlerce küçük işletmemiz var. Bunun için iç ve dış pazarlarda yeni iş imkânları bulmalıyız. Küçük alanlarda üstün verimli, nadir ürünlerin üretimini yapmalıyız. Dünyada artık yerellik, yerel ürünler prim yapıyor. İnsanlar sıradanlıktan bıktı; özgün ve otantik lezzetler arıyor. Konya insan, toprak ve su kaynaklarıyla modern ve çağdaş isteklere cevap verebilir.

Konya’nın kendine özgü birçok ürünün olduğu belirtiliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Konya endemik, yani Konya toprağına özgü pek çok sebze ve meyve türüne sahiptir. Bostan güzeli, Hatunsaray Divleği, kış karpuzu, dağ köylerinin ak patatesi, et kabakları, gömleksiz kabak, şeker armudu, aladiriz üzüm, dimnit üzümü bunlardan sadece bir kısmı. İlgisizliğimizden son 50 yılda bu çok değerli nadir ürünlerin anaç ve tohumlarını kaybettik. Bu yıllarda bir kısmını bulduk, bir kısmının da peşindeyiz. Dünyada ne varsa Türkiye’de de olmalı, Konya’da da olmalı. Bu yüzyılda binbir çeşitle iç ve dış piyasaya çıkılmadığı takdirde beklediğimiz maddi zenginliğe ulaşamayız.