New York'taki "STK'lar Yıllık BM Konferansı" sona erdi

New York'taki "STK'lar Yıllık BM Konferansı" sona erdi

Dünya genelinden 4 bin STK temsilcisi, BM'deki konferansta, ''2015 ve Ötesi: Bizim Eylem Planımız'' başlığı altında bir araya geldi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler'deki (BM) yıllık Sivil Toplum Kuruluşları (STK) konferansında, Türkiye'den ''Light Millennium (Işık Binyılı)" adlı STK, ''Genetiği değiştirilmiş gıdalar çözüm mü?'' başlığıyla panel düzenledi. BM ''Trusteeship Council' (Vesayet Konseyi)"  salonunda düzenlenen panelde, genetiği değiştirilmiş gıdaların açlığı önlemede atlernatif çözüm olup olmayacağı ele alındı. 

Dünya genelinden 4 bin civarında STK temsilcisi, 27 Ağustos-29 Ağustos tarihleri arasında, BM'nin yeni küresel kalkınma vizyonuna katkıda bulunmak amacıyla, ''STK'lar 65. Yıllık BM Konferansı''nda bir araya geldi. 

''Genetiği değiştirilmiş gıdalar bir çözüm mü?'' başlığıyla düzenlenen ve sanatçı, aktivist, bağımsız araştırmacı Julie Mardin'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, aralarında ''Light Millennium'' kurucusu Bircan Ünver'le birlikte, ABD Tüketiciler Birliği'nin kıdemli bilim adamlarından ve tüketici raporları yayıncısı Dr. Michael K. Hansen'in de olduğu, gıda konusunda söz sahibi uzmanlar konuşmacı olarak yer aldı. 

Konuşmacıların, genetiği değiştirilmiş gıdaların son 20 yıldaki performansını değerlendirdikleri panelde, bu gıdaların açlığı önlemede alternatif çözüm olup olamayacağı ve bu tür gıdalarla ilgili ne tür değişiklikler yapılması gerektiği konuları ele alındı.

Deneyim ve bilgilerini katılımcılarla paylaşan konuşmacılar, genetiği değiştirilmiş gıdalara  neden karşı olduklarını dile getirdiler. 

Genetiği değiştirilmiş gıdalarla, küçük çiftçilerin ve biyolojik çeşitliliğin kaybettiğini, kimyasalların kullanımının arttığını belirten konuşmacılar, bu tür gıdaların, başta çocuklar olmak üzere insanlar, hayvanlar ve çevre için uzun dönemli zararları olduğunu dile getirerek, bu konuda ciddi bir değişime ihtiyaç olduğunu ifade ettiler.

- STK'lar 65. Yıllık BM Konferansı

BM'deki yıllık konferansta buluşan STK temsilcileri ,''2015 ve Ötesi: Bizim Eylem Planımız'' başlığı altında, ''açlığın sona erdirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, insan hakları ve iklim adaleti'' gibi başlıca hedeflerle, 2015 sonrası kalkınma gündeminde söz sahibi olmaya çalıştılar.

Yıllık STK'lar konferansı bu yıl, önceki yıllarda görülmeyen ölçüde yüksek sayıda ziyaretçiyi bir araya getirirken, Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne (BKH) ulaşmada ilerleme sağlanması konusunda da bir umut olarak görülüyor.

 Konferans nedeniyle bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ''STK'lara dünya liderlerini doğru yola sokmaları konusunda ihtiyaç duyuyorum'' diyerek STK'ların önemine işaret etti.

BM'de toplanan STK temsilcilerine yayımladığı video mesajla hitap eden Genel Sekreter Ban, taban haraketiyle sağlanan başarıya değinerek şunları kaydetti:

 ''BM şimdi dünyamız için çok büyük kararlar almaya hazırlanıyor. Binyıl Kalkınma Hedefleri, daha fazla aileyi yoksulluktan kurtarılmasında, daha fazla çocuğun okula gitmesini sağlamada ve hastalıkların önlenmesinde benzeri görülmemiş bir başarı elde etti."

Konferans, 2014 İklim Zirvesi ve BM Genel Kurulu öncesindeki BM Genel Sekreteri'nin 2015 sonrası kalkınma gündemi konusundaki Sentez Raporunun son halini almasında önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor.

BM Halkla İlişkiler Dairesi (DPİ) ve STK/DPI Yönetim Komitesi'nin ev sahipliğini yaptığı 3 günlük toplantıları kapsayan 65. BM STK Konferansı, dünyanın dört bir yanından gelen diplomatlar, BM yetkilileri, politika uzmanları, bilim adamları, eğitimciler, işletmeler, sendikalar ve parlamento üyelerine sivil toplumun rolü üzerine ''Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Ortaklık'' konusunda fırsatlar sunması açısından önemli görülüyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı