New York'ta "Aile Şirketlerinde Devamlılık Paneli"

New York'ta "Aile Şirketlerinde Devamlılık Paneli"

İş kadını Alaton: "O kadar insana iş ve aş veren şirketlerin devamlılığı çok önemli konu. Yani şirketler bir aile kaprisine feda edilemez. Dolayısıyla devamlılıklarını mutlaka garantileyecek bir yapıya gelmeleri lazım"

NEW YORK (AA) - ABD'nin New York kentinde Kadın Şirket Yöneticileri Vakfı organizesinde "Aile Şirketlerinde Devamlılık" konulu panel düzenlendi.

Üst düzey kadın yöneticilerin katıldığı panelin açılış konuşmasını uluslararasi vergi, denetim, danışmanlık kuruluşu yöneticisi Susan Angele yaptı.

Panelistlerden iş kadını Leyla Alaton, konuşmasında küresel şirketlerin yönetim kurullarının daha küresel olması gerektiğini vurguladı. Alaton, aile şirketlerinin doğası gereği işlevsiz olduğunu ifade ederek, CEO'ların bu konuda önemli bir denge gücü olması gerektiğini kaydetti.

Alaton, panelin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, aile şirketlerinin ikinci, üçüncü nesle geçiş konusunda ne gibi zorluklarla karşı karşıya olduğuna ilişkin yıllık panel olduğunu belirterek, "O kadar insana iş ve aş veren şirketlerin devamlılığı çok önemli konu. Yani şirketler bir aile kaprisine feda edilemez. Dolayısıyla devamlılıklarını mutlaka garantileyecek bir yapıya gelmeleri lazım. Bunun için şirketler daha fazla kadın yöneticiye sahip olurken daha fazla küresel olmaları gerekir." dedi.

"Örneğin küresel bir Amerikan şirketinin yönetim kurulu sadece Amerikalılardan oluşuyor." diyen Alaton, "Küresel şirketsen yönetim kurulunda küresel olmalı ve çeşitlilik göstermelisin. Hem cins hem ırk hem de din açısından ne kadar değişik insanlar çalışırsa bir şirket o kadar küresel olur. Örneğin Çin'de satıyorsan Çinli tüketicinin özelliklerini ve kültürünü iyi bilmen lazım." ifadelerini kullandı.

Katma değeri yüksek malların Türkiye'de üretilip ihraç edilmesinin önemine de değinen Alaton, "Bu tür malların Türkiye'de üretilmesi ülkemiz ekonomisi için son derece önemli. Çünkü cari açığımızı bu tür yollarla azaltabiliriz." diye konuştu.

Kadınların şirketlerde üst düzey rol almalarının faydalarına değinen Alaton, şöyle devam etti:

"Bugün bilimsel olarak da rakamsal olarak da her şekilde ispatlanmıştır ki kadınlar üst kademelerde rol aldıklarında şirketlerin verimliliği daha fazla oluyor. Kadın çalışanlar daha motive edici olur. Ben de bu işin içindeyim. Kadınların ekonomik özgürlüklerinin olmasından yanadayım. Dünyadaki huzur, eşitlik ve barış için; bu eşitliğin bir an evvel aileden başlayarak dünyada bu dengenin kurulması taraftarıyım. Çok uzun yıllar da bunun bayrağını taşırım. Yani kadının ekonomik özgürlüğü olursa daha dengeli bir aile olur daha dengeli bir yaşam olur, daha dengeli bir dünya olur diye düşünenlerdenim."

- "Türk kadınını temsil ediyorum"

Yurt dışındaki toplantılarda Türk kadınını temsil ettiğini aktaran Alaton, şunları kaydetti:

"Türkiye adına da bir rol almış oluyorum. Yurt dışındaki bu toplantılarda ilk olarak şehir ve ülke adını söylüyorum. Türk kadınını temsil ediyorum. Hatta toplantıların birinde dinleyicilerden biri çıktı dedi ki 'Türkiye'de daha çok kadının başını bağladığını, örttüğünü duyuyoruz? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?' diye sordu. O anda aklıma başını bağlamak beynini bağlıyorsun anlamına gelmez' dedim. Bence tartışmasız doğru ve adil cevap da buydu."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :