New York Fed Başkanı Dudley:

New York Fed Başkanı Dudley:

‘‘Eğer finansal şartlar daha da sıkılaşır ve bu sıkılaşma kalıcı olursa, bunu para politikalarımız açısından hesaba katarız. Ancak, bence negatif faizler şu anki tartışmaların bir parçası dahi olmamalı.’’

WASHINGTON (AA) – ABD Merkez Bankasının (Fed) New York Şubesi Başkanı William Dudley, sıkılaşan finansal şartların gelecek faiz kararlarında göz önüne alınacağını ancak negatif faiz oranlarından bahsetmek için çok erken olduğunu söyledi.

Dudley, New York’ta yaptığı konuşmasında Fed’in negatif faiz oranı uygulamasına yönelik görüşleri ‘‘olağanüstü derecede prematüre’’ bulduğunu dile getirdi.

ABD ekonomisinin yurtdışındaki zayıflıktan ötürü ivme kaybettiğine işaret eden Dudley, finansal şartların da son aylarda kayda değer derecede sıkılaştığını vurguladı. Dudley, Fed’in para politikasını bu gelişmeleri göz önüne alarak belirleyeceğini ifade ederken, ‘‘Eğer finansal şartlar daha da sıkılaşır ve bu sıkılaşma kalıcı olursa, bunu para politikalarımız açısından hesaba katarız. Ancak, bence negatif faizler şu anki tartışmaların bir parçası dahi olmamalı’’ diye konuştu.

Bu arada, enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşmasının düşmeye devam eden petrol fiyatları nedeniyle beklenenden daha uzun sürebileceğini kaydeden Dudley, buna karşın bunun ekonomi için önemli bir risk teşkil etmediğini söyledi.

Fed’in en etkili isimlerinden Dudley, ayrıca tüketici harcamaları ve bankacılık ve inşaat gibi ana sektörlerin gücünü koruduğunu sözlerine ekledi.

- Yellen, negatif faizleri değerlendirdiklerini söylemişti

William Dudley’nin negatif faize ilişkin görüşlerinin, Fed Başkanı Janet Yellen’in çarşamba ve perşembe günleri Kongrede yaptığı sunumda söyledikleriyle kısmen çelişmesi dikkati çekti. Yellen, Kongre üyelerinin konuyla ilgili soruları üzerine, Fed’in negatif faizi bir seçenek olarak değerlendirdiğini ve bu alanda daha çok araştırma yapacağını belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :