NEÜ’den Mevlana etkinlikleri

NEÜ’den Mevlana etkinlikleri

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Hazreti Mevlana’nın 743. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında çeşitli etkinlikler düzenliyor.

5 Aralık’ta başlayan etkinlikler kapsamında Konya’daki liselerde Hz. Mevlana’yı farklı yönleriyle anlatan konferanslar düzenleniyor. Ayrıca 3 dilde Mesnevi’den Damlalar sergileri de öğrencilerle buluşturuluyor. NEÜ tarafından gerçekleştirilen konferansların ilkinde Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çetin Öztürk, Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi’nde öğrencilerle buluştu. 'Hz. Mevlana ve Sanat' konulu konferansta öncelikle sanat nedir, sanatın gerekleri olan etkileşim, seziş, gereklilik, estetik, ritim, ahenk, denge ve kompozisyon konuları ele alındı. Öztürk, duygu ve aklın sanat ile olan ilişkisi ve Hazreti Mevlana’nın bu konulardaki fikirlerini öğrencilerle paylaştı. Mevlevilik kültürüne de değinen Öztürk, Mevlevihanelerin sanat akademisi ve sanatçı yetiştirmedeki fonksiyonları ile Mevlevihanelerde öğretilen sanat dalları ve sanat öğretim terbiyesi hakkında da bilgiler verdi. Konferansta ayrıca Hz. Mevlana’nın eserlerinden ve Mesnevi'den örnekler verildi.

Altıntaş, Hz. Mevlana’da Birlikte Yaşama Kültürünü Anlattı

NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ise, Şehit Mehmet - Lütfi Gülşen Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde “Hz. Mevlana’da Birlikte Yaşama Kültürü” konulu konferans verdi. İlk olarak Hz. Mevlana’nın hayatı ve eserleri hakkında bilgi veren Altıntaş, Hz. Mevlana’nın bir İslam alimi olduğunu vurguladı. Onun bu yönüyle pek fazla anlatılmadığını aktaran Altıntaş, birlikte yaşama kültürü ve İslam’ı daha iyi anlatmak için dili geliştirmenin önemli olduğuna dikkat çekti.

Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar da, Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde, “Mevlana Düşüncesinin Temelleri” başlıklı konferansında 3 türlü Mevlana anlayışı olduğunu belirtti. Akpınar, “Ben, gizlenen, gözlenen ve izlenen Mevlana olarak bu 3 anlayışı sınıflandırıyorum. Benim çocukluk yıllarımda Aralık ayında şehir, altında Mevlana imzası olan dövizlerle donatılırdı. Bu dövizlerde ‘aşk’, ‘şarap’, ‘kadın’ temalarında sözler olurdu. Maalesef o dönemde Hz. Mevlana’nın aşk, kadın, şarap konularının dışında şiirleri yokmuş gibi bir imaj oluşturuluyordu. Ya da hümanist Mevlana, sema eden Mevlana gibi algı oluşturuluyordu. Şimdi de öyle. Hz. Mevlana denildiğinde fesli, entarili dönen adamları hatırlıyoruz. Dolayısıyla Mevlana gizlendi. Bugün de başka türlü gizlemek isteyenler olabilir” dedi. Akpınar, Hz. Mevlana’nın böyle aktırıldığı bir ortamda yer almamak gerektiğini belirtti. Mevlana düşüncesini benimsemeyenlerin Mevlana’yı özlediği şeklinde algı oluşturduğunu ifade eden Akpınar, müslümanların uyanık olması gerektiğini anlattı.

NEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Küçük de, Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde Hz. Mevlana’nın ailesi ve sosyal çevresi hakkında bilgi verdi. Küçük, etrafta onu farklı tanıtmaya çalışan insanların Mevlana imajlarının eksik olduğunu kaydetti. Onun bütün eserlerini okumayan insanların şu veya bu şekildeki değerlendirmelerinin yüzeysel olduğunu aktaran Küçük bu bilinçle hareket etmek gerektiğini söyledi.

NEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Gürer’in ise Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde verdiği konferansın ana teması “Mevlana ve İnsan” oldu. Gürer, öğrencilere ilk olarak Mesnevi hakkında bilgiler verdi. Mesnevi’nin 6 cilt ve 25 bin beyitten oluşan bir eser olduğuna dikkat çekerek dünyada en çok okunan kitaplardan birisi olduğunu söyleyen ve "2000’li yıllarda Amerika’da en çok satan kitapların başında geliyordu” diyen Gürer, “İkinci dünya savaşından sonra insanların ülkeleri daha rahat gezmesiyle birlikte burayı ziyaret edenler sayesinde Batıda müthiş bir Mevlana hayranlığı oluştu. Mevlana Türbesi Türkiye’de ziyaretçi sayısı bakımından birinci sırada bulunan Topkapı Sarayı’ndan sonra ikinci sırada gelmektedir. Her yıl 2 milyon kişi Mevlana’yı ziyaret ediyor” şeklinde konuştu.