NEÜ’de yeni açılan geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğrencilerini bekliyor

NEÜ’de yeni açılan geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğrencilerini bekliyor

NEÜ’de yeni açılan geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğrencilerini bekliyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar ve Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Baysal 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci alacak olan Geleneksel Türk Sanatları Bölümü ile ilgili bilgiler verdi.

Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Baysal bölümün Hat, Kalem İşi, Tezhip-Minyatür, Eski Çini Onarımları, Cilt ve Yazma Eser Onarımı, Halı Kilim Eski Kumaş Dokumaları Ana Sanat Dalı olmak üzere 6 ana sanat dalından oluştuğunu kaydetti. Fakültenin şehir merkezinde, ulaşım ve konaklamanın kolay olduğu bir yerde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Baysal, “Binamızın büyüklüğü, genişliği ve yeni olması bizim diğer bir avantajımız. Biz bölüm olarak Tezhip Ana Sanat Dalında, Geleneksel Klasik Osmanlı Tezhibini uygulamayı düşünüyoruz. Öğrenci arkadaşlarımız bunun içinde Selçuklu Tezhibini de çalışacaklar” dedi.

 

“2017-2018 yılında hat, tezhip- minyatür ve kalem işi ana sanat dalı öğrenci kabul edilecek”

Kalem İşi Ana Sanat Dalının Türkiye’de çok fazla olmadığını söyleyen Baysal, bu alandan mezun olan öğrencilerin hem restoratör olacaklarını hem de yeni yapılacak inşalarda kalem işi sanatını icra edeceklerini kaydetti. Konya’da pek çok önemli hattat yetiştiğini hatırlatan Baysal, Hat Ana Sanat Dalından mezun olan öğrencilerin de Hattat olacaklarını bu anlamda yeni hattatların yetişmesi anlamında bölümlerinin de önemini vurguladı. “Bu yıl ilk yılımız olması hasebiyle biz Hat, Kalem İşi, Tezhip-Minyatür Ana Sanat Dallarına öğrenci almak üzere kontenjanlarımızı ayarladık. İnşallah gelecek yıllarda diğer dallarda da öğrenci kabulüne başlayacağız” diyen Prof. Dr. Baysal, “Cilt ve Yazma Eser Onarımı Ana Sanat Dalımız var. Burayı da hayata geçirdiğimiz zaman, Türkiye’nin yazma eserler kütüphanelerindeki hem ciltlerin tamirini hem kağıtların tamiriyle ilgilenecek arkadaşların yetişmesine imkan sağlayacağız” diye konuştu.

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kontenjanları hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Baysal, “28 Haziran ve 9 Temmuz tarihleri arasında ön kayıtlarımızı yapacağız. 17 ve 19 Temmuz tarihlerinde de iki aşamalı bir sınav yapacağız. İlk aşamada desen sınavı yapılacak burada başarılı olan öğrenciler ikinci aşamada kendi alanlarına göre sınavlara girecekler. Bizim bölümümüzü tercih edecek olan arkadaşların bu tarihleri göz ardı etmemelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Geleneksel Türk Sanatları Bölümüne öğrencilerimizi bekliyoruz”

NEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar ise, “Üniversitemizin misyonu ve vizyonu ile doğrudan ilgili olarak, ki geleceğe güvenle bakan bir üniversite, geleceğe güvenle bakan bir gençlik ve geleceğe güvenle bakan bir toplum için Güzel Sanatlar Fakültemiz 3 bölümü ile hizmet vermektedir. Geleneksel Türk Sanatları Bölümü de bu yıl inşallah faaliyete geçecek. Uzman arkadaşlarımız şuanda programı yeniden düzenlediler” dedi.

Güzel Sanatların çok önemli olduğunu ancak çok az uzmanın yetiştiği bir alan olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kuşpınar, Üniversite olarak uzman isimleri toplamayı başardıklarının altını çizdi. Kuşpınar, en kısa zamanda büyük bir şevk ve iştahla Geleneksel Türk Sanatları Bölümünün faaliyete geçeceğini belirtip, öğrencileri beklediklerini ifade etti.